beef wellington

Beef Wellington

Julen skal være fylt av deilige kaker, krydder, sjokolade, godteri og selvsagt mange gode julemiddager – som denne nydelige Beef Wellington.

Det varierer stort hva folk serverer på julaften. Selv har jeg aldri vært så glad i ribbe, og styrer derfor unna den velkjente favoritten. Noen år har vi hatt reinsdyrfilet, som er helt nydelig på smak og konsistens + er veldig enkelt og tilberede, men den ultimate jule- eller nyttårsmiddagen for meg er Beef Wellington.

Dette er en gammel klassiker som består av mør indrefilet, pakket inn i soppstuing, parmaskinke og butterdeig. Stekt til perfeksjon og servert med grønt og fløtegratinerte poteter.
Beef Wellington har fått et litt ufortjent rykte for å være veldig vanskelig, men dersom du lager denne retten med mye omtanke og passer på steketiden, så burde det gå som smurt!

Se tips under oppskriften!

Beef Wellington

Recipe by Frøken FysenCourse: MiddagCuisine: EngelskDifficulty: Medium
Serverer

10

stykker
Forberedelse

1

hour 
Steketid

25

minutes
Hviletid

15

minutter
Til sammen

1

hour 

40

minutes

Beef Wellington er indrefilet innbakt i butterdeig med soppstuing og parmaskinke.

Ingredienser

  • 800 gram indrefilet eller entrecôte, midtstykke 

  • Meierismør og olivenolje til steking

  • 1 fedd hvitløk 

  • 200 gram sopp

  • 1 kvist rosmarin

  • 2 vårløk eller 1 sjalottløk

  • 1 desiliter brødsmuler

  • 2 spiseskjeer dijonsennep

  • 8 store skiver parmaskinke

  • 6 plater butterdeig, tint 

  • Salt og pepper

  • 1 egg, til pensling

Fremgangsmåte

  • Smelt smør og olje sammen i en varm panne. Knus hvitløkfeddet og ha det i pannen. Brun kjøttet på alle sider, og legg til side. 
  • Kjør sopp, rosmarin og løk til små biter i en kjøkkenmaskin. 
  • Ha soppblandingen over i en panne med litt smør. Stek i 10 minutter på medium varme til all fuktighet har fordampet. Tilsett salt, pepper og brødrasp. Spre blandingen tynt utover en tallerken, og la avkjøle i kjøleskap eller fryser. (Husk å ta ut butterdeigsplatene til tining, aller helst under plastfolie så de ikke tørker ut)
  • Dekk en fjøl med plastfolie, og legg over skinkeskivene så de såvidt overlapper hverandre. Spre den avkjølte soppblandingen i et tynt, jevnt lag over hele skinken. 
  • Pensle kjøttet med et tynt lag dijon-sennep, og legg det midt på skinken/soppen. Pakk skinken godt rundt biffen, så alt kjøttet er dekket, og klem plastfolien rundt i et stramt lag. Sett i kjøleskap eller fryser og avkjøl. 
  • Legg de tinte butterdeigplatene inntil hverandre, og kjevle dem sammen til et rektangel. 
  • Visp sammen et egg. Legg den avkjølte biffen midt på butterdeigen, og pensle alle sidene med egg. Pakk biffen godt inn med butterdeig, og sørg for at det ikke er noen sprekker eller hull i deigen. La avkjøle før steking. 
  • Sett det innbakte kjøttet på en stekeplate dekket med bakepapir. Pensle hele «pakken» med egg, og dryss over litt flaksalt.
  • Stek midt i ovnen på 200 grader i cirka 20-35 minutter. Wellington er ferdig når deigen er gyllenbrun eller et steketermometer viser 57 grader. La hvile i minst 15 minutter. Server gjerne med fløtegratinerte poteter, grønt og rødvinssaus. 

Tips

  • Det viktigste for å få til en vellykket Wellington er å få ut all fuktighet fra soppen, og sørge for at det ikke er hull eller rifter i deigen før steking. 
  • Ha gjerne litt ekstra butterdeig på lur, dersom det er noen steder som plutselig må «lappes sammen». 
  • Pass godt på at kjøttet ikke blir overstekt, og la den hvile før du skjærer tykke stykker med en skarp kniv.
  • Lag gjerne ferdig det innpakkede kjøttet dagen før, og la det ligge i kjøleskapet over natten.
 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*