Blåbærpai med smuldretopp

En av livets store gleder for meg er å sanke ting i naturen, og bruke dette i matlaging på kjøkkenet hjemme. Akkurat nå bugner skogene av modne blåbær, og jeg måtte selvsagt ut for å plukke. Det var en varm dag, så turen ble kort, men jeg plukket akkurat nok til å lage en deilig blåbærpai. 

Få ting kan slå smaken av friske, syrlige blåbær i en sprø og god paideig, toppet med is, pisket krem eller vaniljesaus. Denne paien har også et smuldrelokk, som gir ekstra smak og konsistens. Lag gjerne paideigen dagen før, legg den i kjøleskapet, og ha den klar til du kommer hjem fra blåbærtur. Da er veien kort til en deilig pai står på bordet.

Blåbærpai med smuldretopp

Recipe by Frøken FysenCourse: DessertCuisine: AmerikanskDifficulty: Medium
Serverer

6

Forberedelser

40

minutes
Steketid

40

minutes
Hviletid

60

minutter
Til sammen

1

hour 

20

minutes

En syrlig og søt blåbærpai laget med mørdeig, og toppet med smuldrelokk.

Ingredienser

  • Paideig:
  • 125 gram kaldt smør

  • 175 gram hvetemel 

  • 40 gram melis

  • 2-3 spiseskjeer kaldt vann 

  • Fyll:
  • 450 gram blåbær

  • 150 gram sukker 

  • 1,5 spiseskje maizenna 

  • 1 teskje kanel 

  • 1 spiseskje sitronsaft + 1 teskje revet sitronskall 

  • Smuldrelokk:
  • 50 gram hvetemel 

  • 30 gram smør, litt mykt

  • 30 gram brunt sukker

  • 20 g havregryn

  • En klype salt

Fremgangsmåte

  • Paideig: Smuldre sammen smør, hvetemel og melis til det minner om små brødsmuler. Dette kan gjøres for hånd eller i en kjøkkenmaskin.
  • Hell oppi kaldt vann, litt av gangen, til deigen begynner å samle seg til en deig. Ikke kna deigen for mye. Dekk med plastfolie, og la hvile i kjøleskapet i minst 60 minutter, eller natten over.
  • Fyll: Rør sammen blåbær, sukker, maisenna, kanel, sitronsaft og revet sitronskall. Bland godt, men vær forsiktig med å ikke knuse bærene.  
  • Forbered paideigen: Kjevle ut deigen til cirka en halv centimeter tykk. Smør en form (cirka 20 centimeter) med smør, og legg deigen oppi. Sørg for å dytte paideigen godt inn i formen. La paien hvile i frysen eller kjøleskapet, mens du lager toppingen. 
  • Topping: Smuldre sammen hvetemel og smør i en bolle. Tilsett sukker, havregryn og salt, og rør godt sammen. 
  • Steking: Ta ut paideigen fra frysen. Hell i blåbærfyllet, og strø toppingen jevnt over så hele er dekket. Sett formen på et stekebrett dekket med bakepapir. (Blåbærfyllet kan boble opp, og lekke ut, og stekebrettet forhindrer at dette legger seg nederst i ovnen og svir seg).

    Stek på nederste rille ved 200 grader i 20 minutter. Sett så ned varmen til 175 grader, og stek videre i cirka 25-30 minutter. (Dekk til med bakepapir hvis du ser at deigen blir for mørk)

Tips

  • Server gjerne med is, vaniljesaus eller krem.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*