cannoli

Cannoli

Klassisk italiensk cannoli er en fryd å spise! Det sprø, frityrstekte skallet, fylt med kremet og søtet ricotta smaker himmelsk. Det kan ofte være vanskelig å få tak i cannoli her hjemme i Norge, og jeg ville derfor forsøke å lage dette deilige bakverket selv. Resultatet ble veldig godt, og jeg deler derfor oppskriften her:)

Cannoli stammer fra den italienske øya Sicilia, og er rett og slett en frityrstekt deig som fylles med ricotta-ost. Hva du smakssetter ricottaen med, er helt opp til deg, men her har jeg laget en oppskrift med sitron og pistasj-nøtter. Dette er en knallgod kombinasjon – frisk og ikke altfor søt.

cannoli

En av tingene jeg forbinder med cannoli er den første Gudfaren-filmen, der to av mafiosoene skyter en kollega gjennom hodet i bilen. De haster vekk, men først sier den ene “Grab the cannoli”. Uansett hvor blodtørstig man er, minsker det altså ikke lysten på dette deilige bakverket.

cannoli

Ricotta er det tradisjonelle fyllet, men mascarpone eller vanlig kremost kan også brukes. Jeg har valgt å tilsette litt pisket krem i ricottafyllet, fordi det gjør det litt lettere i smak og konsistens, men dette kan sløyfes. Litt spesialutstyr trengs til denne oppskriften, da små metallrør brukes til å steke deigen rundt. Jeg har lett etter dette lenge, men fant det endelig på nett. (ser at de nå selger det på fruugo og på cdon). Oppskriften gir 10-12 cannoli – avhengig av størrelse. Disse orker man bare én av (i hvert fall én av gangen), så halvering av oppskriften kan være lurt om man ikke er så mange som skal ha.

Fyll cannoliene med smaker du liker aller best, for eksempel: kaffe, sjokolade, vanilje, eller karamell, og server med en sterk kopp espresso. Buon appetito!

Cannoli

Recipe by Frøken FysenCourse: Kake, DessertCuisine: ItalienskDifficulty: Medium
Lager

12

cannoli
Forberedelse

13

minutes
Steketidminutes
Hviletid

60

minutter
Til sammen

1

hour 

15

minutes

Frityrstekt cannoli fylt med søtet ricotta med smak av sitron og pistasj-nøtter.

Cannoli-deig

  • 250 gram hvetemel 

  • 1 spiseskje sukker

  • 1/4 teskje salt

  • 2 spiseskjeer smør, kaldt (cirka 30 gram)

  • 1 eggeplomme

  • 115 milliliter hvitvin eller marsala

  • Cirka 1/2 flaske solsikkeolje til steking

  • Ricotta-fyll
  • 380 gram ricotta

  • 100 gram melis (eller mer hvis du ønsker søtere fyll)

  • 1 teskje vaniljeekstrakt

  • 1/2 teskje malt kanel

  • 1,5 desiliter pistasjnøtter, grovhakket

  • 1 spiseskje sitronsaft + litt revet sitronskall

  • 1,5 desiliter kremfløte, pisket til krem

Fremgangsmåte

  • Bland sammen mel, sukker, salt og smør i en kjøkkenmaskin til du har en finkornet blanding . (Dette kan også gjøres for hånd)
  • Tilsett egggeplommen og kjør blandingen litt til i maskinen.
  • Hell i hvitvinen i en tynn stråle i deigen mens maskinen går. La den gå til deigen akkurat begynner å samle seg. Ikke bland eller kna for mye.
  • Dekk deigen med plastfolie og la hvile i kjøleskapet i minst en time.
  • På et melet underlag – kjevle deigen tynt. (slik du ville gjort når du lager tynne pepperkaker). Stikk ut sirkler med en form eller skjær på frihånd. Legg et stålrør i midten av deigen, og kle den rundt. Bruk litt eggehvite som lim for å få delene til å sitte sammen. La stå kaldt til du er klar til å steke.
  • Varm opp oljen i en liten kjele. Det er lurt å ha nok til det dekker halvparten av kjelen, så cannoliene ikke setter seg fast i bunnen. Klargjør en rist eller fjøl med kjøkkenpapir, der kakene kan renne av seg etter steking.
  • Temperaturen på oljen er klar, når det begynner å boble når du legger i en bit av deigen. Bruk en pølseklype og stek cannoliene 2-3 av gangen. Snu på dem innimellom, så de ikke setter seg fast. Cannoliene er ferdige når de er boblete og gyllenbrune. Legg dem over på risten, og la dem avkjøle før du tar ut rørene. De må være helt avkjølt før de fylles.
  • Ricotta-fyll
  • Dagen før, eller noen timer i forveien – legg ricottaen i et kaffefilter, plasser dette i en sil, og sett det over en bolle, så overflødig væske drypper vekk. Har du dårlig tid, kan du også legge osten noen minutter i et rent kjøkkenhåndkle.
  • Krem sammen ricotta og melis. Smak til hele veien, så du får den akkurat så søt som du ønsker.
  • Tilsett vanilje, kanel, sitronsaft og sitronskall.
  • Pisk fløten til krem, og vend denne inn i blandingen. Tilsett hakkede pistasjnøtter, eller annet fyll etter ønske.
  • Ha kremen over i en sprøytepose, og fyll hvert cannoli-skjell med ricotta. Det letteste er å begynne i midten, og sprøyte inn fra begge sider. Dryss finhakkede nøtter eller sjokolade over kremen på hver side for litt ekstra pynt. Cannoliene bør spises relativt raskt etter at de er laget, da skallet etter hvert blir bløtt på grunn av fyllet.

Tips

  • I stedet for ricotta kan du bruke vanlig kremost eller mascarpone. Smak fyllet til med det du måtte ønske.
 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*