Donuts med vanilje- og sjokoladeglasur

Ferske, deilige donuts er vanskelige å motstå, spesielt de du lager selv!

Donuts med vanilje- og sjokoladeglasur

Recipe by Frøken FysenCourse: Dessert, kakeCuisine: AmerikanskDifficulty: Medium
Antall

30-40

Forberedelser

30

minutes
Steketid

30

minutes
Hviletid

100

minutter
Total time

2

hours 

40

minutes

Luftige og saftige donuts med glasur – mye bedre enn de du kjøper i butikken.

Ingredienser

  • 2,5 desiliter helmelk

  • 1/2 pakke fersk søtgjær

  • 2 egg

  • 4 spiseskjeer sukker 

  • 1 klype maldonsalt 

  • 1 teskje vaniljeekstrakt

  • 6 spiseskjeer smeltet smør, avkjølt

  • 550 gram hvetemel  

  • Cirka én liter solsikke- eller soyaolje til fritering 

  • Vaniljeglasur: 
  • 250 gram melis 

  • 4-5 spiseskjeer helmelk

  • Sjokoladeglasur:
  • 1 desiliter kremfløte 

  • 50 gram sjokolade

  • 3 spiseskjeer nutella eller annet sjokoladepålegg

  • 1 klype maldonsalt 

Fremgangsmåte

  • Varm opp melken til cirka 30 grader. Den skal kjennes lunken. Smuldre gjæren i melken, og rør til alt er oppløst. Ha melkeblandingen over i en bakemaskin med eltekrok. 
  • Rør inn egg, sukker, salt, vanilje og smeltet smør (avkjølt) i gjærblandingen, og bland alt godt sammen. 
  • Hell i melet litt av gangen, mens bakemaskinen går på medium hastighet. Når deigen begynner å bli fast, og slipper bollen, elt deigen i maskinen i ytterligere 5 minutter. 
  • Smør en bolle med litt olje, og legg deigen oppi. Smør toppen av deigen med litt olje, og dekk til med plastfolie. La heve i cirka én time til den har blitt dobbel så stor.
  • Når deigen har hevet, ha den over på et melet underlag, og kjevle ut til et stort rektangel, cirka én centimeter tykk. Bruk en form eller et glass (eller en donutskjærer) til å skjære ut donutene. De skal være cirka 9 centimeter i diameter. (Hullet i midten kan for eksempel skjæres ut med tippen til en sprøytepose, eller med et lite shotteglass.) 
  • Legg donutene over på et stekebrett dekket med bakepapir, og dekk til med et kjøkkenhåndkle. La heve ytterligere 40-60 minutter. 
  • Steking:
  • I en tykkbunnet kjele varm opp oljen til 180 grader. (du kan se at oljen er varm nok, når du dypper i tuppen på en tresleiv og det begynner å boble rundt denne). 
  • Når oljen er varm, stek donutene 3-4 av gangen. Bruk gjerne en grillklype eller lignende til å ta dem ut av kjelen. Vær forsiktig med den varme oljen, for det kan sprute. Donutene steker raskt, så følg godt med, og snu dem rundt når de er gyllenbrune. Dette tar cirka et minutt på hver side. 
  • Ha donutene over på en rist. Det er lurt å ha bakepapir eller et kjøkkenhåndkle under, så overflødig olje drypper ned på denne. La kakene kjøle seg ned, og dypp i glasur. 
  • Glasur:
  • Vaniljeglasur: Bland melis og melk sammen. Rør godt sammen til konsistensen er passe tykk. Donutene kan dyppes i vaniljeglasuren mens de fortsatt er varme. 
  • Sjokolade: Varm opp fløte i en liten kjele. Hakk opp sjokoladen, og ha den over i en ildfast bolle. Hell over den varme fløten, og bland godt sammen. Ha oppi nutella og salt, og rørt godt. Dypp donutene i glasuren når de er avkjølt. 
  • Pynt gjerne donutene med fargerikt strø eller revet kokos. Eventuelt glasur i ulike farger. 

Tips

    4 Comments

    1. Perfekt 🌹

       
    2. Lise og William

      Veldig gode! Vi har lagd disse flere ganger

       

    Leave a Comment

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    *