enkel trifle

Enkel trifle

En nydelig og enkel trifle som passer perfekt på julaften eller i romjulen.

Trifle er en dessert med forskjellige lag som for eksempel kake eller kjeks, saus og geleer. Her har jeg laget en helt enkel versjon som man lett kan lage i forkant og ha klar i kjøleskapet til man får gjester.

enkel trifle

Nederst er et syrlig lag med bringebærgelé, så vaniljekrem, syltetøy og pisket krem. Aller best er desserten om den får stå kaldt noen timer, så smakene blander seg ordentlig.

Andre forslag til juledesserter:

Enkel trifle

Recipe by Frøken FysenCourse: DessertCuisine: BritiskDifficulty: Medium
Serverer

4

stykker
Forberedelse

40

minutes
Steketidminutes
Hviletid

120

minutter
Til sammen

2

hours 

40

minutes

Enkel trifle med gelé, vaniljekrem og sukkerbrød.

Ingredienser

  • Gelé
  • 1 boks gelépulver, for eksempel bringebær eller jordbær

  • 4 desiliter vann

  • Sukkerbrød
  • 2 egg

  • 70 gram sukker

  • 70 gram hvetemel

  • 1/4 teskje bakepulver

  • Litt eplejuice eller sherry/liker til å dynke sukkerbrødet med etter steking

  • Vaniljekrem
  • 3 eggeplommer

  • 3 spiseskjeer sukker

  • 1 spiseskje maizena

  • 2 desiliter helmelk

  • 1/2 vaniljestang eller 1-2 teskjeer vaniljeessens

  • Krem og syltetøy
  • 2 desiliter kremfløte

  • 2 teskjeer sukker

  • 4-5 spiseskjeer syltetøy

  • Pynt
  • Høvlet sjokolade og knuste sukkerstenger

Fremgangsmåte

  • Gelé
  • Hell gelépulveret i en bolle, og rør ut i 4 desiliter kokende vann. Rør til alt pulveret er oppløst, og la avkjøle, men ikke stivne.
  • Sukkerbrød
  • Rør egg og sukker til tykk eggedosis. Dette tar 4-5 minutter med en kjøkkenmaskin.
  • Sikt inn hvetemel og bakepulver, og vend forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott.
  • Ha i en liten, smurt (20 eller 22 centimeters kakeform) form, og stek på 175 grader midt i ovnen i cirka 20-25 minutter. Følg med – den er ferdig når den har hevet og begynner å bli gyllenbrun. La avkjøle, og del så sukkerbrødet i to på langs.
  • Vaniljekrem
  • Rør sammen eggeplommer, sukker og maizena i en bolle. 
  • Del vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene. Ha melken over i en kjele, og tilsett vaniljestang og frø eller vaniljeessens. Visp konstant mens du varmer melken opp mot kokepunktet. 
  • Når melken nesten koker, sil den over i et målebeger og kast vaniljestangen. Hell halvparten av melken litt av gangen over i eggeblandingen, mens du rører konstant. Dette tempererer eggeblandingen, og gjør så kremen ikke skiller seg. 
  • Hell alt tilbake i kjelen, og varm opp på medium varme, til kremen begynner å tykne. Rør hele tiden. Når vaniljekremen er passe tykk, ha den over i en bolle, legg på plastfilm og avkjøl. 
  • Krem
  • Pisk fløte og sukker til krem.
  • Sammensetning
  • Når du setter sammen elementene kan du enten gjøre dette i en stor bolle/skål, eller bruke mindre individuelle dessertskåler. Hell et lag med den avkjølte geléen i bunnen av hver dessertskål. Sett i kjøleskapet og la den stivne.
  • Smør et jevnt lag med vaniljekrem over geléen. Fordel så én spiseskje syltetøy over vaniljekremen (cirka 1 spiseskje i hver dessertskål).
  • Dekk med et lag sukkerbrød. Sukkerbrødet kan du dele i mindre biter og legge i et jevnt lag. Dynk så med litt juice eller alkohol, så det ikke blir tørt.
  • Topp til slutt med krem, og pynt med høvlet sjokolade og/eller knuste sukkerstenger. Sett kaldt frem til servering, minst et par timer.

Tips

  • Vil du ha en super-enkel oppskrift så kjøp ferdig vaniljekrem, og bruk brioche eller ferdiglaget sukkerbrød.
  • I stedet for sukkerbrød kan man bruke julekake, brioche eller kjeks. Husk å dynke med litt væske så det ikke blir tørt.

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*