Eplepai med smuldretopp

En nydelig eplepai med syrlig fyll, sprø paibunn og smuldretopp.

Da jeg leste Donald-blad som liten, lot jeg meg alltid fascinert av bestemor Ducks lekre kaker. Ofte laget hun eplepai, som i tegneserien sto i vinduskarmen til avkjøling. (den ble jo gjerne også stjålet av noen sultne matelskere i nærheten).


Denne paien er det nærmeste jeg kommer en ekte amerikansk eplepai med perfekt stekt bunn, karameliserte epler med kanel og en smuldretopp som smelter i munnen. Bunnen trenger ikke å forstekes, men burde settes til avkjøling i fryseren før steking. Dette gir en deilig, sprø bunn.

Eplepai med smuldretopp

Recipe by Frøken FysenCourse: KakeCuisine: AmerikanskDifficulty: Medium
Serverer

12

personer
Forberedelser

1

hour 
Steketid

50

minutes
Til sammen

1

hour 

50

minutes

En nydelig eplepai med syrlig fyll, sprø paibunn og smuldretopp.

Ingredienser

  • Paibunn
  • 250 gram smør, kaldt

  • 350 gram hvetemel

  • 70 gram melis

  • 1 eggeplomme (ta vare på hviten til å pensle paien til slutt)

  • 2-3 spiseskjeer kaldt vann

  • Eplefyll
  • 10 epler, skrelt og skåret i skiver

  • 150 gram sukker

  • Saften fra en halv sitron

  • 1 teskje kanel

  • 1/2 teskje muskatnøtt

  • 1 spiseskje maizena

  • 50 gram smør

  • Smuldretopp
  • 80 gram smør, smeltet og avkjølt

  • 1 spiseskje honning

  • 1 teskje kanel

  • En klype salt

  • 90-100 gram hvetemel

Fremgangsmåte

  • Kjør smør, mel og melis sammen i en kjøkkenmaskin til en sand-aktig masse. Eller bland alt sammen med fingrene.
  • Tilsett eggeplomme og vann, og kjør i maskinen til alt er så vidt blandet, og begynner å forme seg til en ball.
  • Klapp deigen sammen, dekk med plastfolie, og legg til avkjøling i kjøleskapet.
  • Eplefyll
  • Mens deigen avkjøles, lager du fyllet.
  • Skrell eplene og skjær dem i tynne skiver. Bland eplebitene sammen med sukker, sitronsaft, kanel, muskatnøtt og maizena.
  • Smelt smøret i en kjele eller en stekepanne med høye kanter. Ha oppi eplebitene, og la frese under omrøring i cirka fem minutter til eplene begynner å “falle sammen”. Dekk pannen eller kjelen med et lokk eller aluminiumsfolie, og la steke videre i rundt 10-15 minutter på ganske lav varme. Rør av og til.
  • Eplene begynner nå å bli møre, og har sluppet ut mye væske. Plasser en sikt over en bolle, og hell epleblandingen oppi, så all væsken drypper ned i bollen.
  • Ha kraften tilbake på varmen (uten eplene), og varm til væsken er redusert til halve mengden. (Smak gjerne, for eplekaramellen er helt nydelig!) Bland karamellen sammen med eplene igjen, og la blandingen avkjøle.
  • Paideig
  • Ta paideigen ut av kjøleskapet, ha den over på et meldekket underlag, og kjevle til en sirkel som er cirka én halv centimeter tykk.
  • Smør en paiform, og dekk med paideigen. Pass på å dytte godt inn i alle hjørner av formen. Legg i fryseren til avkjøling før steking. Lag gjerne smuldretoppen klar, før du tar ut paideigen fra fryseren.
  • Når paideigen nesten er frossen, og fyllet er avkjølt – ha fyllet over i paiformen.
  • Smuldretopp
  • Smelt og avkjøl smøret. Rør inn honning, kanel og salt. Ha oppi nok hvetemel til at blandingen blir myk og sandaktig.
  • Fordel smuldretoppen over paien. Rør eggehviten lett med en gaffel, og pensle paisidene med eggehviten.
  • Sett paiformen på en rist eller et stekebrett dekket med bakepapir. Stek først i 15 minutter ved 200 grader. Senk så temperaturen til 175 grader, og stek videre i 40-50 minutter.
  • Serveres lunken med is, vaniljesaus eller krem.

Tips

  • For å få en perfekt sprø paideig er det ekstra viktig å avkjøle deigen før man kjevler den ut, og deretter før den stekes.
 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*