Festkake med sitronglasur

Kaker er viktige høydepunkter i hverdagen, og morsomt å bake sammen. Bursdagskaker er ekstra spesielle, og for meg var det valgets kval hvilken kake jeg skulle bake på bursdagen min i år. Det blir rett og slett ingen bursdag uten kake, og det er for meg noe av det aller viktigste. 

I år sto jeg mellom sjokoladekake, ostekake og sitronkake, og valget falt på sistnevnte. Jeg får ikke nok av sitrondesserter, og spesielt sitronkrem eller «lemon curd» er en stor favoritt. 

Denne kaken har tre deilige lag full av sitron- og vaniljesmak. Den er pyntet med «Ermine frosting». Det er en deilig og stabil glasur som lages ved først å koke mel og sukker med melk, og deretter piske dette inn i mykt smør. Pyntet med bringebær ble denne kaken helt perfekt. 

Festkake med sitronglasur

Recipe by Frøken FysenCourse: KakeCuisine: AmerikanskDifficulty: Medium
Serverer

10

personer
Forberedelse

1

hour 
Steketid

30

minutes
Avkjølingtid

30

minutter
Total time

2

hours 

En deilig 3-lags festkake med sitronkrem og vaniljeglasur.

Ingredienser

  • Kakebunn x 3
  • 280 gram mel 

  • 2,5 teskjeer bakepulver 

  • En klype salt

  • 180 gram smør, romtemperert 

  • 1-2 sitroner, saft og revet skall 

  • 280 gram sukker 

  • 3 store egg

  • 2 teskjeer vaniljeessens (eventuelt vaniljesukker) 

  • 2 desiliter melk, romtemperert 

  • Sitronkrem
  • 150 gram sukker

  • 3 egg

  • 2 sitroner, saft og revet skall

  • 4 spiseskjeer smør 

  • Vaniljeglasur
  • 4 spiseskjeer mel 

  • 200 gram sukker 

  • En klype salt 

  • 2 desiliter melk 

  • 1 teskje vaniljeessens 

  • 225 gram smør, romtemperert 

Fremgangsmåte

  • Kakebunner:
  • Forvarm ovnen til 175 grader. Finn frem tre små like kakeformer (20 centimeter), og kle med bakepapir, eventuelt smør formene. 
  • Bland de tørre ingrediensene (mel, bakepulver og salt) sammen i en bolle. 
  • Bland romtemperert smør sammen med revet skall av én sitron, og rør godt. Når dette er mykt, og lukter godt, heller du i sukkeret. Rør til blandingen er hvit og kremet. 
  • Tilsett eggene ett av gangen. Rør godt mellom hver gang. 
  • Skvis saften fra én og en halv sitron (ta vekk små steiner), og bland sitronsaften sammen med melk og vanilje. Rør godt, og la stå i 10 minutter. (dette vil begynne å klumpe seg, men det er meningen) 
  • Ha cirka 1/3 av melblandingen over i smøret, og bland godt. Tilsett så 1/3 av melken, og bland igjen. Bland annenhver tørre og våte ingredienser til alt er én deig. Smak på deigen og tilsett eventuelt mer revet sitronskall eller vanilje. 
  • Fordel røren i de tre formene, og stek i 30-35 minutter på 175 grader. Sjekk med en kniv eller kakenål at kakene er gjennomstekt, før du tar dem ut av ovnen. (jeg stekte to først, og så én, da det var det som fikk plass)
  • Ta kakene ut av formene, og la avkjøles på en rist. 
  • Sitronkrem: 
  • Bland sukker, egg og saft og skall fra to sitroner sammen i en kjele. Rør godt sammen, og varm over medium-svak varme til blandingen begynner å tykne. Rør hele tiden.
  • Ta kremen av varmen, og tilsett smøret én spiseskje av gangen. Rør til alt er blandet ut i sitronkremen. 
  • Ha sitronkremen over i en glassbolle, og dekk med plastfolie. Avkjøl i minst én time. 
  • Vaniljeglasur: 
  • Bland sammen mel, sukker, salt, melk og vaniljeessens i en kjele. Vips alt godt sammen, og fortsett å røre mens blandingen varmes opp og når kokepunktet. La småkoke i cirka ett minutt, før du tar det av platen. 
  • Hell over i en glassbolle og la avkjøles til romtemperatur. 
  • Ha smøret over i en bakemaskin eller miksmaster, og rør til det er mykt og hvitt.

  • Hell i den avkjølte mel- og melkeblandingen – én spiseskje av gangen, til blandingen begynner å tykne. Bland i 2-3 minutter på medium hastighet. 
  • Montering:
  • Ha vaniljeglasuren over i en spøytepose (bruk eventuelt en brødkniv eller kakepalett til å smøre den utover) 
  • Legg en kakebunn på et kakefat. Sprøyt en ring med glasur rundt kanten på kakebunnen. (eller smør en liten kant med glasur med en kniv). Fyll midten med sitronkrem. Legg på et nytt lag, og gjenta prosessen. 
  • Til slutt legger du på topplaget, og smører et tynt lag med glasur rundt hele kaken. Dette kalles smulelaget, og gjøres for å «glatte vekk» smuler og hull fra kaken.
  • Dekk så kaken med et tykt lag glasur, og smør sitronkrem på toppen. Bruk eventuelt en glasurpose med stjernetipp til å pynte toppen av kaken med resten av glasuren. Bringebær gjør seg også som fin pynt. Kaken holder seg et par dager i kjøleskapet. 

Tips

  • Glasuren kan byttes ut med en annen type glasur etter ønske.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*