fullkornspai med ost og bacon

Fullkornspai med ost og bacon

En smaksrik og mettende fullkornspai med ost og bacon.

Pai er alltid noe som smaker godt både som lunsj og middag. Disse har jeg fylt med bacon, purre og ost, men jeg lagde også noen med skogsopp og vårløk. Begge deler ble deilig. Det fine med pai er at du kan bruke nesten alt du måtte ha tilgjengelig – alt fra grønnsaker, til kjøtt, osterester, pasta og kjøttpålegg. Hvorfor ikke bruke dette som en basis, og lage forskjellige restepaier av alt som er til overs i kjøleskapet 🙂

fullkornspai med ost og bacon

Paideigen er laget med en blanding av fullkornsmel og hvetemel. Dersom du ønsker en enda grovere paibunn, kan du erstatte noe av hvetemelet med mer fullkornsmel. Men med tanke på alt smøret og osten som er i paiene, er ikke dette slankemat, men heller kosemat.

Som dere ser fra bildene har jeg laget små, individuelle paier, men oppskriften passer like godt til to “normale” paiformer. Skal du bare lage én stor pai, kan oppskriften halveres eller resten av deigen kan fryses ned.

fullkornspai med ost og bacon

Å lage paideig krever litt teknikk og tålmodighet. Det viktigste er å avkjøle deigen etter at du har klemt den inn i formen, og før den stekes. Paiene skal også forstekes, såkalt “blind baking”, det vil si at du forsteker paiskallet før du har i fyllet. (bilder av denne prosessen finner du her) Deretter har du i fyllet, og steker dem videre.

Litt innsats krever det, men resultatet blir nydelig.

Her er en annen oppskrift på en deilig vegetarpai med søtpotet og brokkoli.

Fullkornspai med ost og bacon

Recipe by Frøken FysenCourse: MiddagCuisine: FranskDifficulty: Medium
Lager

10

små paier
Forberedelse

30

minutes
Steketid

35

minutes
Hviltetid

1

hour 
Til sammen

2

hours 

5

minutes

Hjemmelaget fullkornspai fylt med bacon, egg og ost.

Ingredienser

  • Paideig
  • 200 gram smør

  • 150 gram fullkornshvetemel

  • 150 gram hvetemel, fint

  • 3/4 teskje salt

  • 1 desiliter iskaldt vann

  • Fyll
  • 120 gram bacon

  • 1/2 purre, den hvite delen

  • 2 vårløk

  • 5 egg

  • 4 desiliter helmelk

  • 1/4 teskje muskattnøtt

  • 1/2 teskje salt

  • Litt sort pepper, malt

  • 100 gram revet ost, for eksempel cheddar eller parmesan

Fremgangsmåte

  • Paideig
  • Del opp det kalde smøret i mindre biter, og ha i en kjøkkenmaskin med knivblad. Tilsett alt melet og salt. Kjør blandingen sammen i cirka ett minutt til det minner om små brødsmuler, og smøret er fint fordelt i melet.
  • Mens kjøkkenmaskinen går, heller du i vannet. La gå i noen sekunder til blandingen begynner å samle seg. Det er viktig å ikke kjøre den lenge i maskinen.
  • Klapp deigen sammen til en ball, dekk med plastfolie, og legg i kjøleskapet i minst 30 minutter.
  • Etter at deigen har hvilt, kjevler du den ut til den er cirka 1/3 centimeter tykk (cirka like tykk som pepperkakedeig). Smør formene/formen med smør, og klem deigen godt inn i formen. Prikk bunnen lett med en gaffel.
  • Dekk paibunnen med bakepapir, og hell i bønner, ris eller bakekuler. Dette gjøres for at deigen skal holde formen sin under stekingen. Sett pai/paiene i kjøleskapet for å avkjøles før forsteking – cirka 30 minutter.
  • Forstek paiene i cirka 15 minutter på nederste rille på 200 grader.
  • Mens de steker kan du lage fyllet. Skjær baconet i mindre biter, og stek dette på høy varme i en stekepanne. Legg så baconet over på et tallerken dekket med tørkerull, for å bli kvitt noe av fettet. Skjær opp purre og vårløk, og stek dette lett i en stekepanne. Rør sammen egg, melk, muskattnøtt, salt og pepper.
  • Ta stekebrettet med paiene ut av ovnen, og fordel fyllet i formene. Hell over eggeblandingen litt av gangen – følg med så det ikke begynner å renne ut. Til slutt fordeler du osten på toppen av paien.
  • Små paier stekes på 180 grader i cirka 20 minutter, mens en stor pai trenger 45-50 minutter på samme temperatur. Paiene er ferdig når fyllet har stivnet. La avkjøle litt før servering.

Tips

  • Rester kan pakkes inn i plastfolie, og holder seg i kjøleskapet i 3-4 dager. Paibiter kan også pakkes inn og fryses ned.
 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*