Gulrotkake med ostekrem og salt karamell

Dette er en farlig fristende kake. Saftig gulrotkake med ostekrem, og salt karamell.

For en som er (langt) over gjennomsnittet glad i kaker og andre søte saker, er denne gulrotkaken midt i blinken. Fire lag med saftig gulrotkake, dekkes med en herlig søt og litt syrlig glasur, før det hele toppes med salt karamell. En mektig kaloribombe – så til de grader! Men kaken er så god at hver kalori er verdt det.

Gulrotkake er en favoritt blant mange kakeelskere. Denne har ananas i kakerøren, noe som gjør den ekstra myk og saftig. Allehånde og kanel gir en deilig kryddersmak, mens den salte karamellen gjør det hele ekstra dekadent.

Kaken tar litt tid å lage, men er vel verdt innsatsen. Har du ikke så god tid, kan karamellen sløyfes. Dersom du lager alle elementene (noe som blir helt himmelsk!) så kan det være lurt å begynne med karamellen. Den får da tid til å avkjøle og tykne, mens du lager resten.

Gulrotkake med salt karamell

Recipe by Frøken FysenCourse: KakeCuisine: AmerikanskDifficulty: Medium
Serverer

10

stykker
Forberedelse

1

hour 

20

minutes
Steketid

40

minutes
Til sammen

2

hours 

En saftig og krydret gulrotkake fylt med Mascarpone-glasur og pyntet med salt karamell.

Ingredienser

  • Kakebunn
  • 3 desiliter solsikke- eller soyaolje 

  • 150 gram brunt sukker 

  • 100 gram hvitt sukker 

  • 3 egg, romtemperert

  • 220 gram knust ananas eller ananasringer (en liten boks)

  • 5 store ferske dadler, stein fjernet

  • 300 gram hvetemel

  • 2 teskjeer bakepulver 

  • 1 teskje natron

  • 1/2 teskje salt 

  • 1 teskje kanel 

  • 1 teskje allehånde

  • 2 teskjeer vaniljeekstrakt 

  • 5 desiliter revet gulrot (cirka 3 store gulrøtter) 

  • 40 gram pekannøtter, ristet og finhakket

  • Mascarpone-glasur
  • 120 gram mykt smør 

  • 250 gram mascarpone, romtemperert (kan erstattes med vanlig kremost naturell)

  • 1 teskje vaniljeessens 

  • 160 gram melis, siktet

  • 1 klype maldonsalt

  • 2 teskjeer sitronsaft

  • Salt karamell
  • 200 gram sukker 

  • 90 smør, romtemperert

  • 120 milliliter fløte, varmet til litt over romtemperatur

  • En stor klype maldonsalt 

Fremgangsmåte

  • Bland sammen olje og sukker (brunt og hvitt) i en mikser eller bakebolle, og rør godt. Rør inn eggene – ett om gangen. 
  • Kjør ananas og dadler sammen til en fin blanding med stavmikser eller kjøkkenmaskin. Har du ikke kjøkkenmaskin, kan dettes også finhakkes for hånd, og deretter blandes sammen. 
  • Bland de tørre ingrediensene i en bolle – mel, bakepulver, natron, salt, kanel og allehånde. Hell halvparten av det tørre, over i egge- og oljeblandingen. Bland godt. 
  • Rør så inn ananas- og daddelmiksen og bland godt, før du heller i resten av melblandingen. 
  • Til slutt rører du inn vaniljeekstrakt, revet gulrot og nøtter (det siste kan sløyfes). Smak til, og tilsett eventuelt mer vanilje, salt eller krydder. 
  • Fordel røren jevnt mellom to kakeformer på 20 centimeter, og stek på 175 grader i 35-40 minutter. 
  • Glasur
  • Rør smøret mykt og klumpefritt i en bakemaskin, eller med en miksmaster. Skrap smøret ned fra sidene, så alt blandes.
  • Rør inn romtemperert mascarpone, sitronsaft og vaniljeessens.
  • Sikt melisen over et bakepapir, og hell så melisen over i glasuren. Pisk godt sammen, og smak til med eventuelt mer vanilje eller sitronsaft. 
  • Salt karamell
  • Smelt sukkeret i en kjele på medium varme. Ikke rør, men snu heller rundt på kjelen, så alt sukkeret smelter. 
  • Når alt har smeltet, ha oppi smøret. Rør godt til smøret er smeltet inn i sukkeret. (Dersom blandingen skiller seg, ikke få panikk. Ta av varmen, og rør med en ballongvisp i et par minutter til alt samler seg igjen). 
  • Rør kontinuerlig, mens du heller den oppvarmede fløten i en tynn stråle inn i karamellen.
  • La blandingen koke i ett minutt, mens du fortsetter å røre. Til slutt heller du i saltet. Hell blandingen over i en bolle mens den avkjøles. 
  • Montering
  • Skjær kakebunnene i to. Forsøk å få dem cirka like store.
  • Ha litt ostekrem mellom hvert lag, og fyll på et generøst lag med karamell i det midterste laget.
  • Smør et tykt lag med mascarponekrem på toppen av kaken. Bruk en sprøytepose eller en skje, og dekorer kanten med karamell. Vær gjerne generøs med karamellen, så mye drypper ned på sidene.
  • Kaken kan for eksempel pyntes med karameliserte valnøtter (som på bildet), ferske nøtter, kremrosetter eller gulrotstrimler.

Tips

  • Kaken kan også lages i en liten langpanne med et tykt lag glasur, og eventuelt pyntet med karamell på toppen.
 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*