Hjemmelaget marsipan

En nydelig hjemmelaget marsipan laget med mandler og lønnesirup. Den perfekte julegaven til de som “har alt”.

Marsipan er et av mine høydepunkter i julen, og dette gammeldagse godiset blir ekstra godt når du lager det selv. I stedet for masse melis, bruker jeg hovedsakelig lønnesirup som er hakket sunnere og som gir veldig god smak. 

Prosessen er enkel – spesielt når du bruker ferdig kvernede mandler, og resultatet er farlig godt!

Det er også fritt frem å leke seg med farger, smaker og tilsetninger. Det skal godt gjøres at marsipanen ikke blir god. Resultatet er SÅ mye bedre enn den du får kjøpt i butikken. Nøtteinnholdet er også mye høyere, og marsipanen blir flere hakk sunnere. Prøvd da vel:)

Hjemmelaget marsipan

Recipe by Frøken FysenCourse: DessertDifficulty: Lett
Lager

500

gram
Forberedelse

50

minutes
Koketid

5

minutes
Hviletid

24

timer
Til sammen

55

minutes

Myk og deilig marsipan med smak av lønnesirup, og dekket med sjokolade.

Ingredienser

  • 450 gram malte mandler  

  • 1,5 desiliter lønnesirup 

  • 3-4 spiseskjeer amaretto (italiensk mandellikør, eller annen likør) 

  • 1/2 desiliter melis, pluss litt ekstra til forming 

  • Sjokoladetrekk
  • 300 gram sjokolade 

  • Litt flaksalt 

  • Finhakkede nøtter, for eksempel pistasj, valnøtt, hasselnøtt eller mandel eller frysetørket bringebær

Fremgangsmåte

  • Bland malte mandler, lønnesirup, likør og melis i en kjøkkenmaskin med k-spade, og bland i noen minutter til blandingen samler seg. Kjør i maskinen til marsipanen er helt glatt og fin.
  • Pakk marsipanen i plast, og legg i kjøleskapet i minst en halvtime. Når den er kjølig er det lettere å forme den. Ha litt melis på benken og på hendene, og form figurer.
  • Smelt sjokoladen i vannbad, og dekk figurene i sjokolade. Bruk gjerne to gafler eller skjeer for å gjøre denne prosessen litt lettere. Sett den sjokoladedekkede marsipanen på en tallerken med bakepapir, og strø over det du ønsker som pynt. La avkjøle i kjøleskapet.
    Marsipanen holder seg godt i kjøleskapet, spesielt i en lufttett boks med lokk.

Tips

  • Du kan også lage marsipankuler fylt med for eksempel ristede nøtter, karamell eller nougat. Revet skall av sitron eller appelsin er også godt som en smakstilsetning.
  • For en barne-vennlig versjon kan amaretto/likør erstattes med vann eller en eggehvite.

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*