Italienske kjøttboller i tomatsaus

Lite slår en stor porsjon pasta og kjøttboller når man er sulten. Denne oppskriften lages med brødsmuler og melk som gir lette og saftige kjøttboller. En favoritt for hele familien.

Spør jeg 5-åringen hva hun vil ha til middag, er alltid svare “kjøttboller og pasta”. Det kan høres kjedelig ut, men egentlig er det jo så utrolig godt når det lages fra bunnen av.

Disse kjøttbollene er saftige og gode, og tar kort tid å lage. Det kan også være lurt å doble oppskriften, og ha noen frosne klare til de dagene du ikke orker å lage middag.

  • Serverer: 3-4 personer
  • Forberedelser: 15 minutter
  • Koketid: 25 minutter
  • Vanskelighetsgrad: Lett

Ingredienser:

Kjøttboller: 

  • 50 gram hvitt brød, revet i små biter 
  • 1 desiliter melk 
  • 400 gram kjøttdeig eller karbonadedeig 
  • 1 eggeplomme 
  • 1 spiseskje hvetemel 
  • 30 gram parmesanost, revet
  • 1 teskje oregano, frisk eller tørket 
  • 1 teskje basilikum eller timian, frisk eller tørket 
  • 1/2 teskje salt 
  • 1 spiseskje worcestershiresaus 
  • Olivenolje og ett fedd hvitløk, til steking 

Tomatsaus:

  • 1,5 spiseskjeer tomatpure 
  • 1 spiseskje ketchup 
  • 1 desiliter rødvin (kan erstattes med buljong) 
  • 1/2 desiliter kyllingbuljong, utblandet
  • 1 boks passata tomater
  • 1 teskje sukker
  • 2 spiseskjeer balsamicoeddik 
  • 1 teskje salt
  • Fersk kvernet pepper
  • Noen kvister frisk timian, finhakket 
  • 1/2 desiliter fløte

Fremgangsmåte:

Kjøttboller:

  1. Riv brødet i små biter, og ha i en liten bolle. Hell over 1 desiliter melk. La det stå til melken har trukket inn i brødet. 
  2. Ha kjøttdeigen over i en stor bolle. Tilsett eggeplomme, brødblandingen og en spiseskje hvetemel. Bland med hendene til en fast masse. 
  3. Parmesanosten blandes så inn, sammen med oregano, basilikum og worcestershiresaus. Kna deigen til alt er godt blandet. 
  4. Bruk en spiseskje og form kjøttbollene til runde kuler, på størrelse med en golfball. 
  5. Varm oljen i en teflonpanne. Knus ett eller to fedd hvitløk og legg i oljen. Dette gir god smak, uten at hvitløken dominerer. 
  6. Når oljen er varm har du oppi kjøttbollene. Snu regelmessig, og brun godt på alle sider. Ha dem over på en tallerken mens du lager sausen. Kjøttbollene trenger ikke å være gjennomstekt, da de trekker ferdig i sausen. 

Tomatsaus:

  1. Bruk den samme pannen som du stekte kjøttbollene i. Er det mer olje bruker du den, eller tilsett mer. 
  2. Start med tomatpuré og ketchup, og surr dette i pannen i noen sekunder mens du rører. 
  3. Hell over rødvin, og bland godt med tomatpureen. La koke inn et par minutter. 
  4. Kyllingbuljong, passata tomater, sukker, balsamicoeddik, timian og salt helles så i pannen. Rør godt, og la småkoke i cirka 10 minutter til sausen begynner å tykne. 
  5. Fløte røres inn helt til slutt. Smak til med ferskrevet pepper. 
  6. Ha kjøttbollene tilbake i sausen, og la putre på svak varme i 10 minutter. 
  7. Server med fersk pasta og revet parmesanost. 

Se også oppskriften på hjemmelaget pasta her.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*