Denne jordbærkake med vaniljekrem er god – veldig god! Det blir gjerne både ett, to og tre stykker når du først får smaken på luftige sukkerbrød, fylt med søt vaniljekrem og norske jordbær. Kaken krever litt teknikk og tålmodighet, men er vel verdt innsatsen. Lag den gjerne dagen før du skal servere den, så den er ordentlig stivnet.
Dette er en klassisk fransk kake, kalt Fraisier (jordbær på fransk er fraise). Franskmenn har mange fancy ord for alle delene av kaken, men i bunn og grunn består den av to tynne sukkerbrød fylt med vaniljekrem og jordbær. Man kan også dekke toppen med marsipan – til helt spesielle anledninger.

Sukkerbrød-deigen kan enten fordeles i to like store former (20 cm), eller du kan smøre den i et tynt lag utover et stekebrett, og deretter skjære ut to bunner med en kakeform/kniv. Jeg brukte sistnevnte metode, og monterte så kaken i en kakering (20 cm). Bruker du to former, må du først ta ut kakebunnen, vaske formen, og deretter kle den med bakepapir, for så å montere kaken i formen.

Jeg har laget kaken før, med varierende grad av suksess. Det er et par ting som er viktig for å få til det perfekte jordbærmønsteret rundt kaken. For det første må man bruke bakepapir rundt hele formen, så ikke jordbærene setter seg fast. For det andre er det viktig å bruke riktig mengde gelatin i vaniljekremen! En gang glemte jeg gelatinen. Resultatet var at hele kaken kollapset, men trøsten var at den smakte like godt. Når du får det til, er det derimot en deilig følelse å ta den ut av formen, og se hvor lekker den er.
Trenger du en video som viser hvordan man monterer kaken, kan du sjekke ut denne på YouTube.
Kombinasjonen av vanilje, jordbær og sukkerbrød er helt nydelig. Dette er virkelig en kake som imponerer gjestene!
Jorbærkake
Course: DessertCuisine: FranskDifficulty: Vanskelig1
kake1
hour12
minutes12
timer1
hour12
minutesEn deilig jordbærkake med vaniljekrem – en klassisk fransk Fraisier-kake.
Ingredienser
- Sukkerbrød
4 egg
60 gram sukker
100 gram hvetemel
20 gram maizena
- Vaniljekrem
3 ark gelatin
1/2 liter helmelk
1 vaniljestang
4 eggeplommer
40 gram sukker
30 gram maizena
2,5 desiliter kremfløte
- Jordbærsaus
7-8 jordbær
2 spiseskjeer sukker
1/2 teskje sitronsaft
- Fyll
10 jordbær, skåret i mindre biter
10 jordbær, delt i to
Fremgangsmåte
- Sukkerbrød
- Forvarm ovnen til 170 grader over- og undervarme. Bland sammen egg og sukker til luftig eggedosis. Dette tar cirka fem minutter med en elektrisk mikser.
- Sikt inn mel og maizena. Bruk en slikkepott og vend dette forsiktig inn i eggedosisen, uten å slå ut for mye luft.
- Dekk et stekebrett med bakepapir (eventuelt smør to små former), og smør deigen jevnt over stekebrettet med en kniv. Den skal være cirka én centimeter tykk. Stek på 170 grader i cirka 12 minutter til kaken begynner å bli lysebrun. Ta ut av ovnen og avkjøl på rist.
- Vaniljekrem
- Legg gelatinen i kaldt vann i cirka 10 minutter for å gjøre den myk.
- Varm opp melken i en kjele på medium/lav varme. Del vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene. Ha frøene og stangen i melken.
- Rør sammen eggeplommer, sukker og maizena.
- Når melken har nådd kokepunktet, klem vannet ut av gelatinen, og rør den inn. Sil melkeblandingen for å få ut vaniljestangen. Hell forsiktig halvparten av melken over i eggeblandingen mens du rører konstant med en ballongvisp. (Hvis du ikke rører konstant, kan dette fort bli til eggerøre)
- Hell så resten av eggeblandingen i kjelen, og varm alt opp på medium varme mens du rører hele tiden. Når vaniljekremen begynner å tykne, ta den av varmen, og ha den over i en bolle for å kjøle ned.
- Pisk kremfløten til krem, og bland inn i vaniljekremen når denne er romtemperert. La avkjøle.
- Jordbærsaus
- Mos jordbærene sammen med sukker i en hurtig- eller stavmikser. Sil blandingen for å få vekk frøene.
- Montering
- Dekk kakeringen eller formen med bakepapir. (klipp en lang remse, og fest langs kanten, før du begynner å legge i jordbærene.) Legg i den første kakebunnen, og dekk bunnen med litt av jordbærsausen.
- Del jordbærene i to, og sett dem tett i tett med snittsiden ut langs hele kakeformen.
- Ha den avkjølte vaniljekremen i en sprøytepose, og begynn med å sprøyte mellom alle jordbærene. Fyll så på med et tykt lag vaniljekrem over hele kakebunnen.
- Legg de oppskårede jordbærene i midten av kaken. Topp med resten av vaniljekremen. Dekk den ene siden av sukkerbrødet med jordbærsausen, og legg på toppen av kaken (med jordbærsaus-siden ned).
- Sett i kjøleskapet over natten for å stivne. Ta så av kakeringen/formen, og dryss over melisglasur. Pynt med friske jordbær.
Tips
- Hvis du ikke har vaniljestang, kan dette erstattes med 3 teskjeer vaniljeekstrakt.