julekubbe

Julekubbe

Julekubbe, også kjent som “Buche de Noel” eller “Yule log” er en klassisk fransk julekake. Egentlig er det en rullekake pyntet med tykk sjokoladeglasur, som skal se ut som en trekubbe. Kaken ser svært imponerende ut, men er egentlig veldig enkel å lage. Ekstra gøy er det å pynte med juledekorasjoner, så det ser ut som en trekubbe i et skogkledd landskap.

Kaken er enkel og raskt, men det er noen ting som er greit å tenke på. Det er viktig å ikke steke sukkerbrødet for lenge, da det lett sprekker når man ruller det sammen. Når du tar rullekaken ut av ovnen, legg sukkerbrødet på et rent kjøkkenhåndkle og ta vekk bakepapiret. Rull så kaken forsiktig sammen i en rull, så den får den riktige formen. La avkjøle helt, før du fyller med glasur.

Når det gjelder fyllet er det bare fantasien som setter grenser. Her kan du bruke smørkrem, sjokoladeglasur, ulike syltetøy eller kompotter. Jeg brukte sjokoladeglasur og rørte bringebær, fordi kombinasjonen av bær og sjokolade er helt nydelig.

For å få riktig mønster på “trestokken” kan du bruke en gaffen å lage riller, eller en sprøytepose med stjernetupp, og så sprøyte på striper. Server kaken etter en liten stund i kjøleskapet, og med en god, sterk kaffe til 🙂

Andre gode julekaker er:

Julekubbe

Recipe by Frøken FysenCourse: KakeCuisine: FranskDifficulty: Medium
Serverer

12

stykker
Forberedelse

20

minutes
Steketid

7

minutes
Til sammen

27

minutes

Julekubbe er en nydelig rullekake fylt med bringebær og sjokoladekrem, og dekorert som en trekubbe.

Ingredienser

  • Rullekake
  • 3 egg

  • 75 gram sukker

  • 1 teskje vaniljeekstrakt eller vaniljesukker

  • 1 teskje bakepulver

  • 15 gram kakaopulver

  • 50 gram hvetemel

  • Fyll
  • 250 gram bringebær, frosne

  • 60 gram sukker

  • 1 teskje sitronsaft

  • Sjokoladeglasur
  • 200 gram smør, romtemperert

  • 200 gram smeltet sjokolade

  • 180 gram melis

  • En klype salt

Fremgangsmåte

  • Sukkerbrød
  • Rør egg og sukker til eggedosis, og tilsett vaniljeekstrakt.
  • Sikt sammen de tørre ingrediensene, og vend forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott.
  • Smør deigen i et jevnt lag på et stekebrett dekket med bakepapir. Stek på 200 grader i 6-7 minutter. Pass på at kaken ikke blir for mye stekt.
  • Ta kaken ut av ovnen, og legg den rett på et rent kjøkkenhåndkle. Ta av bakepapiret, og rull sammen kjøkkenhåndkle med kaken. Da får kaken rett form uten at den sprekker. La avkjøle.
  • Fyll
  • Kok opp bringebær, sukker og sitronsaft. La småkoke i rundt fem minutter. Mos bærene med en gaffel eller bruk en stavmikser for en jevn konsistens. Du kan også sile bort frøene, men det er ikke nødvendig. La avkjøle.
  • Sjokoladeglasur
  • Smelt sjokoladen, og la avkjøle til romtemperatur.
  • Rør sammen smør og melis til alt er godt og blandet, uten klumper. Tilsett sjokoladen og salt. Og rør i ett minutt på medium hastighet.
  • Montering
  • Rull forsiktig opp kaken, og smør et lag med bringebær over hele.
  • Ha et lag med sjokoladeglasur over bringebærene. Bruk gjerne en kniv varmet i varmt vann for å spre glasuren ut. Rull forsiktig sammen. La avkjøle i 10-15 minutter i kjøleskapet.
  • Bruk en skarp kniv og skjær et 8-10 centimeter langt stykke av rullekaken på skrå. Dette blir kvisten som stikker ut av vedkubben. Fest på siden av rullekaken med litt glasur. julekubbe
  • Ha resten av glasuren i en sprøytepose, og sprøyt “linjer” av glasur over hele kaken. Alternativt kan du bruke en kniv til å fordele glasuren, for så å bruke en gaffel til å lage mønster. La avkjøle før servering.

Tips

  • Bruk gjerne ferdiglaget syltetøy i den smaken du liker best i stedet for bringebærfyll.
  • Bruk litt kaffe eller rom i glasuren for en mer voksen smak.
 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*