kardemommeboller

Kardemommeboller

Herlige kardemommeboller fylt med smør, sukker og kardemomme, og toppet med honning-glace og pistasjnøtter.

Kanelboller er noe av det beste jeg vet om, men i dag fikk jeg lyst til å lage noe lignende, men med litt annen smak. Derfor lagde jeg disse kardemommesnurrene. Deigen er en blanding av bolledeig og brioche, og er rik og fyldig med både egg og smør.

kardemommebolle

Fylt med mykt smør, brunt sukker og masse deilig kardemomme, er disse bollene akkurat det du trenger når du vil ha noe ekstra å kose deg med. Smøret i deigen gjør dem deilig og karamelisert, og honning-glace gir dem en delikat og skinnende “finish”.

Bildet under viser hvordan jeg har skåret opp deigremsene for å lage kardemommesnurrene. Først dele dem i tykke remser, og så skjære et snitt nesten opp til toppen, men ikke helt så de blir delt i to. Tvin remsene, før du så snurrer dem rundt fingrene og former dem til en bolle.

kardemommeboller

Denne oppskriften gir 10 store boller, så lag gjerne dobbelporsjon, for disse bollene kommer til å bli populære!

Kardemommeboller

Recipe by Frøken FysenCourse: BakstCuisine: SvenskDifficulty: Medium
Serverer

10

boller
Forberedelse

30

minutes
Steketid

22

minutes
Hevetid

2

timer
Til sammen

2

hours 

52

minutes

Supermyke og deilige kardemommeboller med honning-glace og pistasjnøtter.

Ingredienser

  • 1,5 desiliter melk, varmet opp

  • 2 spiseskjeer honning 

  • 2 1/2 teskje tørket gjær

  • 390 gram hvetemel 

  • 2 egg, romtemperert

  • 1/2 teskje salt 

  • 1 teskje kardemomme, malt 

  • 75 gram smør, romtemperert 

  • Fyll
  • 75 gram smør, romtemperert 

  • 75 gram brunt sukker 

  • 2 teskjeer kardemomme, malt

  • Topping
  • 1 egg, vispet sammen

  • 2 spiseskjeer honning, varmet opp

  • 3 spiseskjeer pistasjnøtter, finhakket

  • 1 spiseskje perlesukker

Fremgangsmåte

  • Varm opp melken til den er lunken, og rør inn honningen. Tilsett tørrgjær, og bland godt. La stå i cirka 10 minutter. Gjæren vil da begynne å boble.
  • Bland sammen hvetemel, egg, salt, kardemomme og melkeblandingen. Bruk en bakemaskin med eltekrok, og elt deigen i 5-10 minutter.
  • Del det myke smøret i mindre biter. Tilsett én og én bit, mens du lar bakemaskinen gå på medium hastighet. La deigen elte til alt er godt og blandet. Ta deigen ut, og legg den i en ren bolle dekket med plastfilm. La heve til dobbel størrelse. Dette tar rundt én til halvannen time.
  • Når deigen har hevet ferdig, plasser den på et melet underlag og kjevle den ut til den er cirka en halv centimeter tykk.
  • Bland sammen smør, sukker og kardemomme til fyllet, og spre dette i et tykt lag utover den ene halvdelen av deigen. Brett den andre siden over fyllet, og skjær 3-4 centimeter tykke remser. (del gjerne også remsen i to, nesten helt til tuppen, for et penere mønster).
  • Tvinn remsene før du snurrer dem rundt fingrene, og skjul endestykket under bollen. Sett bollene på et stekebrett med bakepapir. Legg over et kjøkkenhåndkle, og la heve i én time.
  • Når bollene har hevet ferdig, rør sammen ett egg, og pensle dem med eggeblandingen. Stek midt i ovnen på 175 grader i 20-25 minutter. (mine er ferdige etter 22 minutter).
  • Varm honningen, og pensle hver bolle. Strø over hakkede nøtter og/eller perlesukker.

Tips

  • For ekstra intens krydder-smak burde du kjøpe hele kardemomme-frø som du rister i en stekepanne før du maler dem i en morter. Sil krydderet før bruk.
 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*