Karibisk currykylling med kokosris

Dette er en mektig smaksbombe full av karibiske krydder, som er vel verdt innsatsen på kjøkkenet.

Mange må holde seg hjemme i sommer, og hva passer vel da bedre enn å få en smak av de karibiske øyer rett inn på ditt eget kjøkken?

Denne deilige middagen er inspirert av reiser til Jamaica og Barbados, der de bruker mye kokos, frukt og spice i matlagingen. Krydder som allehånde, kanel og gurkemeie lukter fantastisk, og gir en dyp smak til det saftige kyllingkjøttet.

På Jamaica serveres “rice and peas” med det meste, og det klassiske tilbehøret passer perfekt til denne currygryten.

Prikken over i-en er den friske ananassalsaen, som også kan lages med mango eller papaya. Måltidet tar litt tid å forberede, men er vel verdt innsatsen.

  • Serverer: 6 personer
  • Forberedelser: 30 minutter
  • Koketid: 60 minutter
  • Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser:

Ris:

  • 130 gram tørkede røde kidneybønner
  • 3 desiliter basmatiris, vasket og skylt
  • 1,5 teskje salt 
  • 2 vårløk, skåret i 2 centimeter lange biter 
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 desiliter kokosmelk
  • En bunt hakket timian 
  • 1/2 teskje malt muskatnøtt 

Kylling: 

  • 1 kylling på rundt 1,5 kilo, eventuelt 4 kyllingbryst
  • 2 saften fra lime 
  • 3 spiseskjeer brunt sukker 
  • 2 spiseskjeer karripulver 
  • 1 teskje allehånde 
  • 1 stor søtpotet
  • 1 gulrot 
  • 1 løk
  • 2 store poteter
  • 1/2 rød chilli, finhakket 
  • Ingefær, raspet – en tommelstor bit
  • 5 hvitløksfedd 
  • 2 teskjeer fennikelfrø
  • 1 teskje allehånde
  • 2 teskjeer gurkemeie
  • 2 spiseskjeer kokosolje (kan erstattes med annen matolje) 
  • 2 spiseskjeer mangochutney
  • 1 liter kyllingbuljong, blandet ut i vann
  • 1 laurbærblad 
  • 1 kanelstang 
  • Salt og pepper
  • 2 spiseskjeer hvetemel utblandet i 1 desiliter vann 

Ananassalsa:

  • 1/2 frisk ananas
  • 1 avokado
  • 8-10 cherrytomater 
  • 1/2 rødløk 
  • 1 klype salt
  • Saften av 1/2 lime 

Fremgangsmåte: 

Ris: 

  1. Begynn med å koke bønnene. Dekk dem med vann, og kok under lokk i en medium kjele i cirka 45 minutter. Smak for å forsikre deg om at de er nesten helt mye, før du tilsetter risen. 
  2. Skyll risen under rennende vann i en sikt. Når bønnene er møre, heller du oppi risen. Tilsett kokosnøttmelk, salt, muskatnøtt, vårløk, hvitløk og timian. 
  3. Rør og kok under lokk i cirka 15 minutter, eller til risen er ferdig kokt. Fjern eventuelt overflødig vann med en kopp eller et desilitermål.  

Kylling: 

  1. Del kyllingen i store biter. La lårene være hele, og del brystene i to. Bruk også kyllingvingene og klubbene. Hvis du foretrekker det, tar du av skinnet. 
  2. Legg kyllingbitene i en bolle, og skvis over saften av to lime. Tilsett brunt sukker, karripulver, allehånde, salt og pepper, og maser dette inn i kjøttet. 
  3. Kutt grønnsakene i store biter, og ha disse over i en annen bolle. Til grønnsaksblandingen tilsetter du også finhakket chilli og hvitløk og raspet ingefær. Ha også krydderet – fennikelfrø, gurkemeie og allehånde –  over i grønnsaksblandingen. 
  4. Varm kokosoljen i en stor kjele, eller stekepanne med høye kanter. Når denne er varm, tilsetter du kyllingbitene. Stek i 10 minutter til kjøttet er gyllenbrunt. Snu med jevne mellomrom. 
  5. Forhåpentligvis begynner det nå å dufte deilig på kjøkkenet ditt. Ha mangochutney over kyllingen, og  rør så den dekker alle bitene. 
  6. Hell i grønnsaks- og krydderblandingen, og én liter utblandet kyllingbuljong. Laurbærblad og kanelstang legges også i sausen. 
  7. Kok på svak varme under lokk i cirka én time. Rør av og til. Helt til slutt tykner du sausen med mel utblandet i litt vann. 
  8. Ta ut laurbærblad og kanelstang før servering. 
  9. Server gjerne med ananassalsa – finhakk frukt og grønnsaker og bland godt sammen med saften av en halv lime og en klype salt. 

TIPSTrenger gryten enda mer smak, spe på med litt ekstra kyllingbuljong, allehånde og salt. 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*