Krydret brødpudding med romsaus

En enkel, god og varmende dessert med smaker fra Karibia.

Jeg smakte brødpudding første gangen under en tur til ferieparadiset Barbados. Midt i en buffé av imponerende, eksotiske retter sto en beskjeden liten dessert i en ildfast form. Forhåpningene var ikke store, men jeg var hektet etter første skje. Jeg lar meg fortsatt fascinere av at en så enkel og rustikk dessert kan by på så store, gode og krydrede smaker.

  • Serverer: 5-6 personer 
  • Forberedelser: 20 minutter 
  • Steketid: 35-40 minutter
  • Vanskelighetsgrad: Lett 

Ingredienser

Brødpudding:

  • 8 store skiver loff (eventuelt brioche), revet i mindre biter  
  • 5 desiliter melk 
  • 2 egg 
  • 2 desiliter sukker 
  • 1 teskje vaniljeessens 
  • Én klype havsalt 
  • 1/2 teskje kanel 
  • 1 desiliter rosiner 
  • 1/2 teskje smør, til smøring av formen 

Romsaus: 

  • 60 gram smør
  • 70 gram sukker
  • 1 eggeplomme 
  • 1 desiliter melk 
  • 1 desiliter fløte 
  • Én klype salt 
  • 3-5 spiseskjeer brun rom (smak deg frem) 
  • (Eventuelt én teskje maizenna blandet ut med 2 spiseskjeer vann) 
  • Server gjerne med is eller pisket fløte.

Fremgangsmåte:

Brødpudding:

  1. Skjær av skorpen på brødet, og riv det myke brødet i munnfullstore biter.
  2. Hell melken i en stor bolle, og legg opp i brødbitene som suger til seg melken. 
  3. I en annen bolle, bland egg, sukker, vaniljeessens, salt og kanel. Rør godt sammen, og hell over loffblandingen. Tilsett rosiner. Sørg for at alle brødbitene er dekket av egge- og melkeblandingen. Loffen skal være veldig myk, men ikke smuldre helt fra hverandre. Dersom det er for mye væske heller du av litt, eller tilsetter noen flere brødbiter. 
  4. Varm ovnen til 175 grader. Smør en medium stor ildfastform (cirka 35×25 centimeter) med smør, og hell i den våte brødblandingen.
  5. Stek midt i ovnen i 35-40 minutter til brødpuddingen har stivnet og toppen er gyllenbrun. 

Romsaus:

  1. Smelt smøret i en liten kjele. 
  2. Tilsett sukker, melk, fløte, eggeplomme og en klype salt. Rør kontinuerlig mens blandingen tykner på medium varme. Hold temperaturen like under kokepunktet, men ikke la den koke. 
  3. Smak til med rom og salt. Sausen er ferdig når den begynner å tykne. Dersom den for tynn, kan du tykne den med én teskje maizenna blandet ut med cirka to spiseskjeer vann. 
  4. Skjær stykker av brødpuddingen, og server den med varm romsaus. Is eller krem gjør det hele ekstra dekadent. Brødpuddingen og sausen holder seg rundt et døgn i kjøleskapet. 
Desserten er deilig og søt, med hint av krydder og rom.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*