Lam i ananassaus

En nydelig gryterett med mørt lam i en syrlig ananassaus.

Denne oppskriften har virkelig blitt en favoritt her hjemme. Jeg lager den flere ganger i måneden, gjerne med biter av fårikålkjøtt, eller med lammeskanker. Resultatet er super-mørt kjøtt som “bader” i en frisk ananassaus som minner om sur-søt-saus.

Gryten gjør seg selv i ovn eller trykkoker, og er en rask og enkel vei til et veldig godt måltid.

Oppskriften er av matkritiker og “Masterchef Australia”-dommer Matt Cravat, som demonstrerte den for deltagerne under en “masterclass” for flere sesonger siden. Her er den servert med nudler, men kjøttet er like godt med ris eller potetmos.

Lam i ananassaus

Recipe by Frøken FysenCourse: Kjøtt, MiddagCuisine: australskDifficulty: Lett
Serverer

3

stykker
Forberedelse

20

minutes
Koketid

2

hours 
Til sammen

2

hours 

20

minutes

Mørt lammekjøtt i en sur-søt-saus.

Ingredienser

  • 1 kilo lammekjøtt – fårikålkjøtt eller 2-3 lammeskanker 

  • 1,5 spiseskje mel 

  • 3 hvitløksfedd, finhakket 

  • 1 spiseskje finhakket/raspet ingefær

  • 2-3 spiseskjeer tomatpure

  • 1 spiseskje karripulver 

  • 5 desiliter ananasjuice

  • 3/4 desiliter soyasaus

  • 2 spiseskjeer hvitvinseddik

  • 2 spiseskjeer brunt sukker 

  • 1 boks hakkede tomater 

  • Cashewnøtter til topping 

  • Olje til steking 

Fremgangsmåte

  • Til denne oppskriften brukte jeg en trykk-koker. En ildfast gryte med lokk kan også brukes, men koketiden blir da noe lenger.
  • Legg kjøttet i en pose med mel, og bland så alt blir dekket. Brun kjøttet i olje i en gryte, til det er gyllenbrunt på alle sider. 
  • Sett ned temperaturen noe. Finhakk hvitløk og ingefær, og tilsett i gryten sammen med kjøttet. Rør godt, så det ikke brenner seg. Rør inn tomatpuré og la det putre et par minutter under omrøring. 
  • Bland sammen karripulver, ananasjuice, soyasaus, eddik, sukker, og tomater, og ha over i gryten sammen med kjøttet. 
  • Dersom du bruker trykkoker – kok under høyt trykk i cirka 40-50 minutter. 

    I kjele – Sett gryten med lokk i ovnen på 180 grader i cirka 2 timer. 
  • Kjøttet er ferdig når det er lett å dra fra hverandre med en gaffel. Server gjerne med ris, nudler eller potetmos, og grønnsaker som brokkoli, erter eller grønne bønner. Cashewnøtter er også god topping.

Tips

  • Spar gjerne på ekstra saus som blir igjen. Den smaker ypperlig med som pastasaus til en rett dagen etter.
 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*