Teriyaki-aubergine med brun ris

Dette er den perfekte vegetar-oppskriften til å kick-starte et nytt og sunt år.

Etter å ha fråtset i fett kjøtt, kaker og godteri i julen, har 2021 fått en sunn start her hjemme. I januar har jeg fokus på grønnsaker, og forsøker å lage minst mulig kjøttretter. Derfor kommer det naturligvis også en del vegetar-oppskrifter her på bloggen.

Tidligere ville jeg aldri drømt om å lage så mye vegetar, siden jeg er såpass glad i kjøtt. MEN etter å ha fått litt mer erfaring med vegetarmat, har jeg kommet til følgende konklusjon: Ikke bare er plantebasert mat bedre for kroppen, det er også minst like godt som kjøtt, dersom man behandler råvarene med omtanke.

Bare så det er sagt – jeg blir nok ikke vegetarianer med det første, til det er jeg altfor glad i biff, burger osv, men variasjon er bra! 🙂

Dette er en veldig enkel vegetarrett med fokus på aubergine. Aubergine er som planterikets kylling. Den har lite smak i seg selv, men funker veldig godt til å marinere og tilføre andre smaker. Retten fungerer godt som lunsj, eller som tilbehør til middag.

Her har jeg laget en enkel teriyaki-marinade og latt aubergine-skivene marinere i en times tid, før de er stekt. Husk også at brun eller rød ris har lenger koketid enn hvit, så det lønner seg å starte med den før du steker auberginen. Lykke til!

Teriyaki-aubergine med brun ris

Recipe by Frøken FysenCourse: Lunsj, TilbehørCuisine: JapanskDifficulty: Lett
Serverer

3

personer
Forberedelse

10

minutes
Steketid

5

minutes
Marinering

1

hour 
Til sammen

1

hour 

15

minutes

Karamelisert aubergine med teriyaki-marinade servert med brun ris og sesamfrø.

Ingredienser

  • 2 auberginer 

  • 1 desiliter soyasaus 

  • 1/2 desiliter mirin (søt risvin), kan erstattes med eplejuice

  • 1 spiseskje hvit eddik (hvitvin- sushi- eller eplesidereddik)

  • 1 spiseskje hvitløk, raspet eller knust  

  • 1 spiseskje ingefær, finraspet 

  • 1,5 spiseskje brunt sukker 

  • Sesam- eller solsikkeolje til steking 

  • Til servering: brun eller rød ris, cashewnøtter og ristede sesamfrø 

Fremgangsmåte

  • Skjær av topp og bunn på auberginene, og del i to på langs. Skjær så i cirka 1 centimeter tykke skiver. 
  • Bland sammen soyasaus, mirin, eddik, hvitløk, ingefær og brunt sukker til marinaden. Rør godt til sukkeret er oppløst. 
  • Hell marinaden over i en stor bolle, og bland med auberginen. Sørg for at alle bitene er dekket. Dekk bollen med plastfolie, og la marinere i minst én time. 
  • Varm litt sesam- eller solsikkeolje i en stekepanne (gjerne en blanding av begge) på medium-høy varme. Legg biter med aubergine så de dekker pannen, og stek i 1-2 minutter på hver side. Gjør dette i tre omganger. 
  • Til slutt heller du i resten av marinaden, og lar den redusere i pannen i 2-3 minutter før du heller over auberginen. 
  • Server med brun eller rød ris, ristede sesamfrø og peanøtter- eller cashewnøtter.

Tips

  • Har du dårlig tid kan du jukse litt med ferdigkjøpt teriyaki-marinade.
 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*