Mazariner

Mazariner er herlig liten kake som burde hentes tilbake fra glemselen. De små skjønnhetene har et sprøtt skall av mørdeig og er fylt med søtt mandelfyll.

Mazariner er en gammeldags kake, som nok er litt glemt av mange. Dette er det derimot ingen grunn til. Med sin herlige mørdeig og saftig mandelfyll, er de en sikker vinner på kakebordet, og fortjener å bli løftet frem fra glemselen. 

Min indre gamle dame bestiller alltid denne når jeg er på konditori. Den herlige søte fristelsen, sammen med en sterk kopp kaffe er virkelig noe av det beste som finnes!

Prosessen med først å lage mørdeig, som må hvile i kjøleskapet før kjevling, og så lage fyllet, er litt tidkrevende. Det aller beste er derfor å lage mørdeigen dagen før, så prosessen går litt fortere. Da slipper du å vente så lenge før du kan nyte det lille mesterverket på tallerkenen.

Mazariner med mandel og sitron

Recipe by Frøken FysenCourse: KakerDifficulty: Medium
Antall

12

stykker
Forberedelser

30

minutes
Steketidminutes

Mazariner er fløyelsmyke og saftige mørdeigskaker fylt med deilig mandelfyll med et hint av sitron.

Ingredienser

  • Mørdeig:
  • 125 gram meierismør, kaldt og i små biter

  • 170 gram hvetemel

  • 30 gram melis

  • 1 eggeplomme

  • 1-2 spiseskjeer kaldt vann 

  • Mandelfyll:
  • 120 gram melis

  • 85 gram smør, romtemperert 

  • 2 egg

  • 1 teskje revet sitronskall + noen dråper sitronsaft 

  • 1 klype salt

  • 1 teskje vaniljesukker 

  • 120 gram mandelmel

  • Pynt:
  • 2 desiliter melis

  • 2-3 teskjeer vann 

Fremgangsmåte

  • Del smøret i små biter, og bland dette sammen med hvetemel og melis i en kjøkkenmaskin. Kjør i maskinen til deigen minner om små brødsmuler. Dette kan også gjøres for hånd. 
  • Tilsett eggeplommen, og 1-2 spiseskjeer vann, og kjør blandingen til den begynner å samle seg. Tilsett mer vann om nødvendig. Ikke kjør deigen for lenge, da dette ødelegger konsistensen. 
  • Klapp deigen forsiktig sammen, pakk i plastfolie, og la hvile i kjøleskapet i minst 1 time.
  • Mandelfyll:
  • Krem sammen smør og melis i en bakemaskin. Skrap ned sidene for å få alt godt blandet. 
  • Tilsett så ett egg av gangen. Rør mellom hver gang.
  • Tilsett sitronskall og sitronsaft, vaniljesukker og salt. Rør alt godt sammen. Hell i mandelmelet litt av gangen, og bland alt godt sammen.
  • Montering og steking:
  • Kjevle ut mørdeigen på en godt melet kjøkkenbenk til den er rundt 1/2 centimeter tykk. Bruk en ringform, eller et stort glass, og stikk ut rundinger. 
  • Smør et muffinsbrett godt med smør, og litt mel. Rist av ekstra mel. (Sandkakeformer kan også brukes) 
  • Plasser deigskivene i muffinsformene, og klem dem godt fast i kantene. Legg dem i fryseren eller i kjøleskapet i 10-20 minutter før steking. 
  • Ha en liten firkant med bakepapir i hver muffinsform, og fyll på med tørre bønder, erter, pasta eller bakekuler. Dette gjør du for at de skal holde formen under steking, og ikke synke sammen. 
  • Stek ved 200 grader i 12-15 minutter på nederste rille. 
  • Ta dem så ut av ovnen, og fjernbakepapiret og bakekulene. Fyll mandelrøre i hver form, cirka 3/4 fulle. 
  • Senk temperaturen til 180 grader, og stek midt i ovnen i 10-15 minutter. Pass godt på så ikke mørdeigen blir for brun. Legg et bakepapir oppå kakene, dersom de tar for mye farge. Fyllet er fortsatt litt mykt når kakene er ferdigstekt. 
  • Avkjøl, og lirk forsiktig kakene ut av muffinsbrettet med en skje eller kniv. Pynt med et tykt lag melisglasur. 

Tips

  • Å kjøle ned mørdeigen før steking, gir ekstra sprø deig og et enda bedre resultat.
 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*