mazariner med safran

Mazariner med safran

Etter å ha spist mer enn nok julekaker i desember, bestemte jeg meg for å bake en gammel klassiker. Mazariner er en av mine absolutt favoritt-kaker med sprø mørdeig og deilig mandelfyll. Kakene er så dekadente og søte, og smaker helt himmelsk.

mazariner med safran

For å gjøre en litt annen vri på den tradisjonelle mazarinen, brukte jeg vaniljefrø i fyllet, og pyntet med safran-glasur. Det høres kanskje fancy ut, men er egentlig bare melisglasur med safranvann. Det vil si at jeg lot noen safrantråder godgjøre seg i kokende vann, og så brukte det avkjølte vannet i melisen. Resultatet ble, i all beskjedenhet, helt nydelig, og noe som er verdt å prøve.

Her finner du min originale oppskrift på mazariner, med bilder av forstekings-prosessen.

Mazariner med safran

Recipe by Frøken FysenCourse: KakeDifficulty: Medium
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes

Mazariner er små mørdeigskaker fylt med mandelfyll. Her toppet med safranglasur.

Ingredienser

  • Mørdeig
  • 125 gram meierismør, kaldt og i små biter

  • 170 gram hvetemel

  • 30 gram melis

  • 1 eggeplomme

  • 1-2 spiseskjeer kaldt vann 

  • Mandelfyll:
  • 120 gram melis

  • 85 gram smør, romtemperert 

  • 2 egg

  • 1 teskje revet sitronskall + noen dråper sitronsaft 

  • 1 klype salt

  • Frøene fra en vaniljestang (eller 1 teskje vaniljeessens)

  • 120 gram mandelmel

  • Safranglasur
  • 2 desiliter melis

  • 4-5 tråder safran

  • 3-4 spiseskjeer vann

Fremgangsmåte

  • Mørdeig
  • Del smøret i små biter, og bland dette sammen med hvetemel og melis i en kjøkkenmaskin. Kjør i maskinen til deigen minner om små brødsmuler. Dette kan også gjøres for hånd. 
  • Tilsett eggeplommen, og 1-2 spiseskjeer kaldt vann, og kjør blandingen til den begynner å samle seg. Tilsett mer vann om nødvendig. Ikke kjør deigen for lenge, da dette ødelegger konsistensen. 
  • Klapp deigen forsiktig sammen, pakk i plastfolie, og la hvile i kjøleskapet i minst 1 time.
  • Mandelfyll
  • Krem sammen smør og melis i en bakemaskin. Skrap ned sidene for å få alt godt blandet.
  • Tilsett så ett egg av gangen. Rør mellom hver gang.
  • Tilsett sitronskall og sitronsaft, vaniljefrø og salt. Rør alt godt sammen. Hell i mandelmelet litt av gangen, og bland alt godt sammen.
  • Montering og steking
  • Kjevle ut mørdeigen på en godt melet kjøkkenbenk til den er rundt 1/2 centimeter tykk. Bruk en ringform, eller et stort glass, og stikk ut rundinger. 
  • Smør et muffinsbrett godt med smør, og litt mel. Rist av ekstra mel. (Sandkakeformer kan også brukes) 
  • Plasser deigskivene i muffinsformene, og klem dem godt fast i kantene. Legg dem i fryseren eller i kjøleskapet i 10-20 minutter før steking. 
  • Ha en liten firkant med bakepapir i hver muffinsform, og fyll på med tørre bønder, erter, pasta eller bakekuler. Dette gjør du for at de skal holde formen under steking, og ikke synke sammen. 
  • Stek ved 200 grader i 12-15 minutter på nederste rille. 
  • Ta dem så ut av ovnen, og fjernbakepapiret og bakekulene. Fyll mandelrøre i hver form, cirka 3/4 fulle. 
  • Senk temperaturen til 180 grader, og stek midt i ovnen i 10-15 minutter. Pass godt på så ikke mørdeigen blir for brun. Legg et bakepapir oppå kakene, dersom de tar for mye farge. Fyllet er fortsatt litt mykt når kakene er ferdigstekt. 
  • Avkjøl, og lirk forsiktig kakene ut av muffinsbrettet med en skje eller kniv.
  • For å lage glasuren blander du noen tråder safran med kokende vann. Rør rundt, og la avkjøle. Vannet skal ha fått en intens gulfarge. Bland safranvannet med melisen, og smør et tykt lag utover mazarinene. Pynt eventuelt med revet sjokolade eller noe annet godt. La avkjøle før servering.

Tips

  • Det viktigste med mørdeig er å la den avkjøle før steking. Da blir den helt perfekt og sprø.
 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*