Ostekake med epler

En nydelig ostekake laget med ricotta og mandler, toppet med en krydret eplekompott.

Det er få ting som er så deilig som en virkelig god ostekake. Når konsistensen er myk og kremete, og smakene er balansert, er det stor nytelse i hvert stykke.

Denne kaken er litt annerledes, fordi den er laget med italiensk ricottaost, og bunnen er laget med mandler. Ostekremen er smakssatt med Amaretto, som er en italiensk mandellikør, men dette kan også erstattes med mandelessens. Eplene på toppen gir et syrlig hint, og smaken av kanel – og er prikken over i-en.

Kaken er laget i en 20-centimeters kakeform. Den kan lages i en mindre form, men vil da bli noe flatere.

Ostekake med epler

Recipe by Frøken FysenCourse: KakeCuisine: ItalienskDifficulty: Medium
Serverer

10

stykker
Forberedelse

40

minutes
Steketid

1

hour 
Til sammen

1

hour 

40

minutes

En nydelig ostekake laget med ricotta og mandler, toppet med en krydret eplekompott.

Ingredienser

  • Mandelbunn
  • 75 gram mandler, finhakket

  • 30 gram hvetemel

  • 3 spiseskjeer sukker 

  • 1 eggeplomme

  • 2 spiseskjeer smør, smeltet og avkjølt 

  • 1/2 teskje vaniljeekstrakt

  • En klype salt

  • Ostekrem
  • 220 gram kremost naturell

  • 150 gram sukker

  • 1/4 teskje salt

  • 500 gram ricotta

  • 3 egg

  • 2 teskjeer vaniljeekstrakt

  • 2-3 spiseskje Amaretto-likør (mandellikør, kan erstattes med en teskje mandelekstrakt.)

  • 1 spiseskje maizena

  • 1 spiseskje revet sitronskall + 1-2 spiseskjeer sitronsaft 

  • Eplekompott
  • 3 epler, skrelt og skåret i mindre biter

  • 3 spiseskjeer sukker

  • 2-3 teskjeer sitronsaft

  • 1 teskje kanel

  • 1 spiseskje vann

Fremgangsmåte

  • Mandelbunn
  • I en kjøkkenmaskin med knivblad, bland sammen mandler, mel, sukker og salt. (Har du ikke en kjøkkenmaskin, så bruk malte mandler). Kjør til mandlene er pulverisert, og alt er godt blandet. 
  • I en annen bolle, bland sammen smeltet smør, vaniljeessens og eggeplomme. Hell dette over i mandelblandingen, og kjør til en tykk, klissete masse. 
  • Ha mandelblandingen over i en smurt form. (gjerne dekket med bakepapir). Bruk fingrene, og klem massen i et jevnt lag ned i formen. Sett den så i fryseren eller kjøleskapet for å avkjøles før steking. 
  • Når bunnen er kald (etter 10-15 minutter), stek den i cirka 10 minutter på 170 grader til den er gyllenbrun. 
  • Ostekrem
  • Bland kremost, sukker og salt i en kjøkkenmaskin med knivblad. Rør godt sammen til alt er mykt og kremete, i cirka ett minutt.
  • Ha i ricotta, og kjør videre i et par minutter. 
  • Tilsett eggene, ett av gangen, og rør mellom hver gang. 
  • Helt til slutt har du oppi vaniljeessens, amaretto (eller mandelessens), sitronsaft og sitronskall. Kjør til alt er godt og blandet. Smak til, og tilsett eventuelt mer amaretto eller sitronsaft.
  • Hell over den stekte kakebunnen, og stek midt i ovnen på 170 grader i cirka 50-60 minutter. Kaken er ferdig når midten av kaken har stivnet. 
  • La avkjøle. Det gjør ingenting om kaken sprekker på toppen, for dette skal uansett dekkes med epler.
  • Eplekompott
  • Skrell og skjær eplene i mindre biter. I en kjele bland sammen eplebiter, sukker, sitronsaft, kanel og vann. Varm opp på svak varme, og la småkoke i 10-20 minutter.
  • Når eplene er møre, og er en blanding av hele biter og eplemos, er det ferdig. La avkjøle før du heller kompotten på toppen av kaken. ,
  • Pynt gjerne med friske epleskiver og mandelflak. 

Tips

  • Kaken er best etter en natt i kjøleskapet. Lag den gjerne derfor dagen før du får gjester.
 

2 Comments

  1. Lord have mercy, for en spennende kake 😍

     

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*