Pai med gresskar og søtpotet

En deilig og mettende vegetarpai full av gode grønnsaker, fetaost og egg.

Paier kan være et godt middagsalternativ i en hektisk hverdag. I denne oppskriften har jeg droppet vanlig tidkrevende paideig, til fordel for ferdiglaget filodeig. Den smaker godt, er enkel og legge i formen og blir herlig sprø og gyllenbrun under steking.

Det beste med pai er at man kan bruke rester av nesten hva som helst i kjøleskapet – fra pålegg til melk, og grønnsaker – så lenge man får ut fuktigheten fra ingrediensene før man legger dem i paiskallet.

Denne paien er laget med bakt gresskar, søtpotet og brokkoli, og har en nydelig smak av muskattnøtt og kinesisk “five spice”.

Pai med gresskar og søtpotet

Recipe by Frøken FysenCourse: Middag, LunsjDifficulty: Lett
Servings

8

servings
Forberedelse

20

minutes
Steketid

1

hour 
Total tid

1

hour 

20

minutes

En mettende og herlig middagspai med søtpotet, gresskar og fetaost.

Ingredienser

  • 500 gram gresskar, skrelt og skåret i mindre firkanter

  • 1 stor søtpotet (cirka 250 gram), skrelt og skåret i mindre firkanter

  • 3 store ark filodeig 

  • 1/2 desiliter olivenolje

  • 6 egg

  • 2 desiliter melk 

  • 1/2 teskje kinesisk five spice (femkrydder)

  • 1/2 teskje malt muskattnøtt

  • 1/2 teskje timian, fersk eller tørket  

  • Salt og pepper

  • 1 vårløk, finhakket

  • 5 brokkolibuketter 

  • 200 g fetaost 

Fremgangsmåte

  • Skrell og skjær gresskar og søtpotet i mindre biter. Prøv å få dem jevnt store, så de steker likt. Legg grønnsakene i en ildfastform, og hell over olivenolje, salt og pepper. Stek på 200 grader i cirka 20 minutter.
  • Når de er møre, ta grønnsakene ut av ovnen, og mos lett med en gaffel. Legg gjerne litt tørkepapir oppå blandingen, for få ut noe av vannet.
  • Finn frem en stor paiform, eller annen ildfast form og smør med litt olje. Legg filoarkene lagvis oppå hverandre, til hele formen er dekket. Pensle gjerne litt olivenolje mellom hvert lag. (dersom det blir hull i filodeigen, gjør det ingenting, bare dekk til med et nytt lag.)
  • I en bolle, rør sammen egg, melk, muskattnøtt, five spice (kan droppes), timian, salt og pepper, fetaost og finhakket vårløk.
  • Legg søtpotet- og gresskarblandingen i et jevnt lag nederst i formen oppå filodeigen.
  • Skjær brokkolibukettene i tynne skiver på langs, og legg disse i formen over grønnsaksblandingen.
  • Hell over egg- og osteblandingen. Stek på 175 grader i cirka 40 minutter til filodeigen er gyllenbrun og fyllet har stivnet. (Sett gjerne paien oppå et stekebrett dekket med bakepapir, dersom paien er veldig full, og det er fare for at fyllet lekker)

    La avkjøle litt før servering.

Tips

  • Server gjerne med en grønn salat.
 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*