Pepperkakehus

Pepperkakehus er morsomt og godt for store og små.

Først en flau innrømmelse. Tidligere år har jeg pleid å kjøpe ferdiglagde pepperkakehus. Enkelt og tidsbesparende, og resultatet blir som regel ganske bra. I år var det derimot på tide å gå løs på noe hakket mer avansert og spennende. I tillegg ville 6-åringen ha et hus som ikke var likt alle andres.

I år ble pepperkakehuset pyntet med non-stop, vaffelkjeks, sukkertopper og marshmallows.

I år gikk vi får en middels stor “villa” med mange vinduer og usmykket inngang. Ikke for vanskelig, men heller ikke helt enkelt.

Den andre siden ble pyntet med rød og hvit glasur, non-stop og strøssel formet som stjerner og snøfnugg.

Det er noen tips som kan være greit å huske før man begynner:

  • Unngå å kjevle deigen for tynn. For å få en stødig struktur, la deigen være minst en halv centimeter tykk.
  • For å gjøre monteringen enklest mulig, forsøk å lage hjørner og andre linjer så rette som mulig.
  • Ha god avstand mellom de ulike delene når du steker pepperkakene. De vil heve litt, og da vil ikke kakene feste seg i hverandre.
  • Pynt alle delene FØR du monterer dem sammen, for å unngå at pynten faller av.
Årets pepperkakehus ble et koselig familieprosjekt. Her har vi pyntet delene før vi setter dem sammen.

Et ekstra tips – en ting som gjør pepperkakehuset veldig fint, er å lage fargerike vinduer av sukkertøy. Knus gammeldagse sukkertøy i mindre biter, og strø bitene inn i “vinduene” når det er cirka fem minutter igjen av steketiden. Vær forsiktig med å ikke knuse vinduene når du tar ut delene fra ovnen. (Jeg stekte disse delene på 175 grader i cirka 12 minutter, de siste 5 minuttene med sukkertøyet på plass.)

Denne effekten gjør det ekstra fint å tenne telys inn i pepperkakehuset, så det lyser i vinduene 🙂

Glassvinduer laget av sukkertøy gjør huset ekstra koselig.

Personlig synes jeg det vanskeligste med pepperkakehus, er å sette sammen delene uten at de brekker. Jeg forsøkte først med såkalt “baking glue”, et nytt produkt fra Dr. Oetker, som man først varmer opp i varmt vann. Jeg synes det var vanskelig å få ut av tuben, og resultatet var ikke veldig stødig. Derfor brukte jeg i stedet den gammeldagse metoden med knekk.

Slik lager du knekk:

Varm opp 3 desiliter sukker på medium varme i en liten kjele – ikke rør, men snu litt rundt på kjelen så sukkeret fordeler seg jevnt. Pass godt på hele tiden, så sukkeret ikke blir for brunt. Når dette først er ferdig, må du jobbe veldig raskt, og dyppe de riktige delene ned i knekken som lim. Hold dem så litt sammen etter å ha montert dem. Sett gjerne kjelen med sukkeret tilbake på den varme platen innimellom, så det ikke blir så seigt å jobbe med. Hell gjerne litt av karamellen ut på en plate dekket med bakepapir, og dypp sidene av huset i sukkeret på denne måten. Da får du også dekket lange flater. Bruk gjerne hansker, da det gjør utrolig vondt å få det varme sukkeret på huden.

Full konsentrasjon når jeg skjærer ut de ulike delene.

Pepperkakedeigen jeg brukte er fra Trines matblogg, og oppskriften finner du her.

Det kan også være lurt å bruke en mal for å skjære ut de ulike delene. Jeg brukte malen fra Melange, som du finner her.

Her finner du oppskriften på en perfekt juledessert:

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*