plommepai

Plommepai

Plommene er så gode akkurat nå, og det er perfekt tid for å lage en saftig plommepai! Denne er laget med paibunn, mandelfyll og søte plommer. Paien er lett å lage, men krever litt innsats i form av tid og tålmodighet. Når du først har laget paideigen, er det derimot ikke lenge til herligheten står på bordet. Kombinasjonen av søtt mandelfyll og syrlige plommer er helt uimotståelig. Det kommer bare til å være smuler igjen av denne kaken…

Jeg har valgt å lage fire små paier, men du kan også lage én stor. Steketiden vil da være omtrent 50-60 minutter. Sjekk med en kakenål om fyllet er ferdigstekt før du tar paien ut av ovnen. Legg gjerne et bakepapir over paien underveis, så paiskallet ikke blir brent.

plommepai

Lag gjerne dobbel paioppskrift, så kan du bruke resten av deigen til andre nydelige paier.

Plommepai

Recipe by Frøken FysenCourse: Kaker
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes

En nydelig pai med mandelfyll og saftige plommer.

Ingredienser

  • Paideig
  • 125 gram smør, kaldt, delt i biter

  • 175 gram hvetemel

  • 40 gram melis

  • 1 eggeplomme

  • 2-3 spiseskjeer kaldt vann

  • Fyll
  • 100 gram smør, mykt

  • 50 gram hvitt sukker

  • 50 gram brunt sukker

  • 2 egg

  • 140 gram mandelmel

  • 75 gram hvetemel

  • En klype flaksalt

  • 5-6 store plommer, delt i to, uten stein

Fremgangsmåte

  • Paideig
  • Ha smør, melis og hvetemel i en kjøkkenmaskin, og kjør til det er godt blandet og minner om brødsmuler.
  • Ha oppi eggeplommen, og bland sammen i et sekund. La maskinen gå mens du heller i vannet litt etter litt til deigen begynner å samle seg. Klapp deigen sammen til en kule, pakk med plastfolie, og la hvile i kjøleskapet minst 30 minutter.
  • Når deigen er avkjølt, del den i mindre biter (dersom du lager små paier), kjevle hver bit tynt på et melet underlag og klem inn i smurte paiformer. La stå i kjøleskapet mens du lager fyllet.
  • Fyll
  • Krem smør og sukker sammen i en bakemaskin/mikser. Bland i eggene – ett om gangen, rør mellom hver gang.
  • Bland sammen mandelmel, hvetemel og salt, og hell i deigen litt etter litt mens maskinen går.
  • Fyll formene med mandelmassen. Del plommene og fjern steinen. Skjær plommene i tynne skiver, og dander dem på toppen av mandelmassen. Trykk dem litt ned i deigen.
  • Stek midt i ovnen på 180 grader i 25-30 minutter. Legg gjerne et bakepapir over, dersom du ser at de får for mye farge. Bruker du en stor form, trenger den å steke litt lenger, rundt 50 minutter. Sjekk om mandelmassen er stekt med en kakenål, før du tar paiene ut av ovnen. La avkjøle på rist.
 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*