En saftig og god rabarbrakake med syrlig smak av rabarbra og gyllen og sprø smuldretopp.
Er det en plante man er garantert å lykkes med, så er det rabarbra. Den gror og gror! Jeg vet at rabarbra vokser “vilt” i mange norske hager, og tenkte derfor at det var på sin plass å lage noe av denne populære grønnsaken (ja, det er faktisk en grønnsak).

Denne kaken er enkel å lage og smaker nydelig! Ekstra god er den servert med pisket krem og litt ekstra rabarbrasyltetøy på toppen.
Rabarbrakake
Course: Kaker4
servings30
minutes40
minutes1
hour10
minutesSaftig rabarbrakake med mandelmel og smuldretopp.
Ingredienser
- Rabarbrasyltetøy
400 gram rabarbra, kuttet i terningstore biter
4 spiseskjeer sukker
1 teskje sitronsaft
- Kakedeig
150 gram smør, romtemperert
150 gram sukker
2 egg
200 gram malte mandler, eller mandelmel
100 gram hvetemel
1,5 teskje bakepulver
1 teskje vaniljeessens
Litt revet sitronskall (kan sløyfes)
Noen stilker ekstra rabarbra, til topping
- Smuldretopp
50 gram smør, romtemperert
2 spiseskjeer sukker, gjerne brunt
1/2 desiliter hvetemel
1/2 desiliter havregryn
En klype salt
Fremgangsmåte
- Rabarbrasyltetøy
- Skjær rabarbrastilkene i mindre biter. Ha dem i en kjele med sukker og sitronsaft, og varm opp på medium varme. La småkoke i 10-15 minutter til all rabarbraen er myk. La gjerne noen biter være litt større. La avkjøle.
- Kakedeig
- Krem sammen smør og sukker til det er hvitt og luftig. Tilsett ett og ett egg. Rør godt mellom hver gang.
- Rør inn mandelmel, hvetemel, bakepulver, sitronskall og vaniljeessens. Bland godt.
- Fordel halve røren i en 22-centimeter-stor smurt form. Bre 3/4 av syltetøyet over røren i et jevnt lag, og spre over resten av kakerøren. Skjær resten av rabarbrastilkene på langst, og stikk dem ned i røren. Strø over smuldredeigen (se under), og stek på 180 grader i ca 50 minutter. Legg gjerne et bakepapir på toppen når det nærmer seg slutten av steketiden, så kaken ikke brenner seg på toppen. Sjekk med en kakenål om den er ferdig.
- Smuldrelokk
- Bruk fingrene og bland sammen smør, sukker, hvetemel, havregryn, salt.
- Ostekake med epler
- Kremet sopprisotto
- Søtpotethummus
- Kake med bringebær og sjokolade
- Eplekake med smuldretopp