rullekake med bringebær

Rullekake med bringebær

Denne rullekaken med bringebær ble til etter inspirasjon fra noen nydelige økologiske bringebær jeg var så heldig å få tak i hos Mattorget Gjennestad i Stokke. Dette er en butikk tilknyttet Gjennestad hagesenter, og de selger deilig, ferske varer (ofte økologisk) rett fra bøndene. Anbefales!

Kaken er en klassisk rullekake fylt med en blanding av vaniljekrem og pisket krem, samt deilig søte og syrlige bringebær.

Rullekake er tilsynelatende en enkel kake å lage, men det er lett å trå feil i det kakebunnen kommer ut av ovnen. Lar du den kjøle ned uten å rulle den sammen på forhånd, blir den stiv og brekker når du senere skal lage en rull. Trikset er å ta vekk bakepapiret, for så å legge et rent kjøkkenhåndkle oppå, og rulle kaken rundt dette. Da har du skapt formen, og kaken brekker ikke like lett når den er avkjølt og du skal fylle den.

Jeg har laget vaniljekremen fra bunnen av, men ferdigkjøpt kan også fint brukes og blandes med pisket krem. Bringebær kan også byttes ut med for eksempel jordbær, blåbær eller bjørnebær.

Rullekake med bringebær

Recipe by Frøken FysenCourse: KakeCuisine: NorskDifficulty: Medium
Serverer

1

kake
Forberedelse

30

minutes
Steketid

10

minutes
Til sammen

30

minutes

En nydelig rullekake med bringebær og vaniljekrem.

Ingredienser

  • Bunn
  • 4 egg

  • 120 gram sukker

  • 120 gram hvetemel

  • 1/2 teskje bakepulver

  • 1/2 teskje vaniljeekstrakt eller 1 teskje vaniljesukker

  • Vaniljekrem
  • 5 desiliter melk

  • 1 vaniljestang (evt 2 teskjeer vaniljeekstrakt)

  • 4 eggeplommer

  • 40 gram sukker

  • 30 gram maizena

  • Krem
  • 2 desiliter fløte

  • 1 spiseskje sukker

  • Bær
  • 2 desiliter bringebær

Fremgangsmåte

  • Bunn
  • Rør egg og sukker til luftig eggedosis i en bakemaskin.
  • Tilsett vaniljeessens. Sikt inn mel og bakepulver, og vend dette forsiktig inn med en slikkepott. Vær nøye, så alt melet blander seg inn i deigen.
  • Bruk en palettkniv eller en slikkepott og bre deigen utover et brett dekket med bakepapir i et jevnt lag. Stekes midt i ovnen i cirka 8 – 10 minutter på 200 grader til kakebunnen er gyllenbrun.
  • Ha kakebunnen over på en rist, og fjern bakepapiret forsiktig. Legg over et rent kjøkkenhåndkle, og brett kaken rundt dette i en rull. La avkjøle.
  • Vaniljekrem + pisket krem
  • Varm opp melken i en kjele på medium/lav varme. Del vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene. Ha frøene og stangen i melken. (eller vaniljeessens)
  • I en bolle – rør sammen eggeplommer, sukker og maizena.
  • Når melken har nådd kokepunktet, sil melkeblandingen for å få ut vaniljestangen. Hell forsiktig halvparten av melken over i eggeblandingen mens du rører konstant med en ballongvisp. (Hvis du ikke rører konstant, kan dette fort bli til eggerøre)
  • Hell så resten av eggeblandingen i kjelen, og varm alt opp på medium varme mens du rører hele tiden. Når vaniljekremen begynner å tykne, ta den av varmen, og ha den over i en bolle for å kjøle ned.
  • Pisk kremfløte og sukker til krem. Bland kremen med cirka 3/4 av den avkjølte vaniljekremen.
  • Montering
  • Knus bringebærene lett i hånden (eller behold dem hele), og bland inn i vaniljekremen. Smak til med eventuelt mer sukker eller vanilje.
  • Rull forsiktig ut det avkjølte sukkerbrødet og fjern kjøkkenhåndkle. Bre et lag vaniljekrem med bringebær over kakebunnen. Ikke for mye, da det blir vanskelig å rulle kaken sammen. Legg gjernen noen ekstra bær midt i, der du begynner å rulle.
  • Sikt over melis og pynt med mer krem og bær.

Tips

  • Sett gjerne kaken i fryseren i 10-15 minutter før servering. Det gjør at den holder formen bedre, og det blir enklere å skjære stykker.
  • Dekk gjerne bunnen med et tynt lag bringebærsyltetøy før vaniljekremen for ekstra bær-smak.
 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*