sheperd's pie

Sheperd’s pie

Sheperd’s pie er klassisk engelsk kosemat – en pai med lammekjøtt, saus og grønnsaker toppet med potetmos.

Mitt første møte med Sheperd’s pie var ikke i England, men her hjemme. Det er en rett som ofte blir beskrevet på TV og i filmer, og jeg tenkte derfor at det var verdt et forsøk å lage selv. Det var det absolutt. Middagen ble helt nydelig og falt i smak hos store og små.

Tidligere har jeg laget en vegetar-versjon fra bloggen Feasting at home. Den er også utrolig god med mange indiske krydder, men er også mer arbeid enn en standard Sheperd’s pie. Men anbefales om du vil ha en “grønnere” versjon.

Denne oppskriften er ganske klassisk, med litt ekstra sauser for å gi kraftigere smak. Smaker nydelig når den kommer rett ut av ovnen. Oppskriften er nok til én stor pai, eller fire til fem små individuelle paier.

Sheperd’s pie

Recipe by Frøken FysenCourse: MiddagCuisine: EngelskDifficulty: Lett
Serverer

4

stykker
Forberedelse

30

minutes
Steketid

20

minutes
Til sammen

50

minutes

En klassisk britisk Sheperd’s Pie med lammekjøttdeig og potetmos.

Ingredienser

  • Olivenolje, til steking

  • 1 løk, skrelt og finhakket

  • 1 stor gulrot, skrelt og finhakket

  • 2 stilker selleri, finhakket

  • 400 gram lammekjøttdeig (kan også bruke vanlig kjøttdeig eller karbonadedeig av storfe)

  • Salt og pepper

  • 1 spiseskje tomatpuré

  • 2 spiseskjeer mel

  • 1/2 liter kjøtt- eller kyllingbuljong

  • 1 spiseskje Worcestersaus

  • 2 spiseskjeer BBQ-saus

  • 1 laubærblad

  • 2 desiliter amerikansk blanding (grønnsaksblanding med mais, gulrot og erter)

  • 5 store poteter, skrelt og skåret i biter

  • 3 spiseskjeer smør

  • 1,5 desiliter melk

  • 1 teskje salt

  • 1/2 teskje muskattnøtt

Fremgangsmåte

  • Skjær løk, gulrot og selleri i små biter. Varm olivenolje i en stor kjele på medium varme, og stek grønnsakene under omrøring til de begynner å mykne. Rundt fem minutter.
  • Tilsett lammekjøttdeig, og stek til den blir brun. Tilsett salt og pepper.
  • Rør inn hvetemel, og la surre i et par minutter. Tilsett varm buljong, tomatpuré, Worcestersaus, BBQ-saus og laubærblad. La småkoke i rundt 20 minutter på medium varme til sausen begynner å tykne. Ha i grønnsaksblandingen når det er rundt 5 minutter igjen av koketiden.
  • Mens sausen koker – lag potetmosen: Skrell potetene, og del dem i mindre biter. Kok dem til de er møre og hell av vannet. Mos dem fine og ha i smør, salt og revet muskattnøtt. Varm på lav varme, og ha i melken under omrøring.
  • Smør en ildfast form med smør eller olje. Ha i lammekjøttdeigen (mos gjerne denne med en stavmikser, dersom det er til mindre barn), og dekk med potetmos. Legg gjerne i små klumper over hele, så er det lettere å fordele utover. Spre potetmosen utover med en varm kniv for å få et jevnt lag.
  • Stek på 200 grader i rundt 20-25 minutter til kjøttdeigen begynner å boble opp på sidene og potetene blir gyllenbrune. Server umiddelbart.

Tips

  • Lag paiene i individuelle former, og mos kjøttdeigen til mindre barn – så ser de ikke hvor mye sunne grønnsaker de får i seg:)
  • Tilsett gjerne også en boks med kokte linser (uten bløtevann) for å snike litt ekstra grønt inn i kosten.
 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*