sitronpai

Sitronpai

Gyllenbrun og sprø paibunn, syrlig sitronkrem og søt marengs gjør dette til en episk sitronpai. Nydelige smaker, og en perfekt balanse mellom søt og syrlig. Sitronpai er den perfekte avslutningen på et godt måltid, eller noe ekstra spesielt å servere til kaffen.

Jeg har lagt ut en lignende oppskrift tidligere, men da som en større pai. Her har jeg laget fire små paier i stedet, noe som gir et ekstra elegant inntrykk. Oppskriften kan selvsagt også brukes til én vanlig stor pai.

sitronpai

Oppskriften består av tre deler – mørdeig, sitronkrem og marengs. Det krever litt tid og innsats, men som jeg pleier å si – det er verdt det! Mørdeig og sitronkrem kan lages dagen i forveien. Da kan paiene stå til avkjøling i kjøleskapet, før du lager, og sprøyter på marengs like før servering.

Jeg vil absolutt anbefale å bruke amalfi-sitroner fra Italia i denne oppskriften – de er ekstra saftige og fulle av smak.

Andre oppskrifter med sitron:

Sitronpai

Recipe by Frøken Fysen
Lager

4

små paier
Forberedelse

1

hour 
Steketid

15

minutes
Til sammen

1

hour 

15

minutes

Søt og syrlig sitronpai med marengslokk.

Ingredienser

  • Paideig
  • 125 gram smør, kaldt

  • 170 gram hvetemel

  • 40 gram melis

  • 1 eggeplomme

  • 1-2 spiseskjeer kaldt vann

  • Sitronkrem
  • 1,5 desiliter sitronsaft

  • 3 egg

  • 120 gram sukker

  • 1 spiseskje maizenna

  • 50 gram smør

  • Marengs
  • 2 eggehviter

  • 100 gram sukker

Fremgangsmåte

  • Paideig
  • Kjør smør, melis og mel sammen i en kjøkkenmaskin med knivblad til blandingen ligner brødsmuler.
  • Ha i eggeplommen, og kjør videre til den er blandet inn.
  • La maskinen gå, mens du heller i litt og litt iskaldt vann. Bruk akkurat nok til at deigen samler seg. Klapp deigen sammen, pakk inn i plastfilm, og la hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.
  • Når deigen er kald, smør én eller flere terteformer godt med smør. Kjevle ut deigen til den er cirka like tykk som et kronestykke. Kle formene med deig. La gjerne litt deig henge over kantene, så den ikke krymper. Sett formene til avkjøling i kjøleskapet i en halvtime før steking.
  • Varm stekeovnen til 180 grader. Dekk hver form med en bit bakepapir, og fyll med deigkuler, ris eller bønner. Disse vil presse deigen inn i formen, så den ikke blåser seg opp under steking.
  • Stek bunnen midt i ovnen i cirka 15-20 minutter til den er gyllenbrun. De siste fem minuttene kan den steke uten bakepapiret og ris/bønnene. La paiskallet avkjøles før du heller oppi sitronkremen.
  • Sitronkrem
  • Kok opp sitronsaften. Rør sammen sukker, maizenna og egg i en ildfastbolle.
  • Hell litt av den varme sitronsaften inn i blandingen, mens du rører kraftig. Fortsett å røre mens du heller i resten av sitronsaften. (dette for at eggene ikke korner seg)
  • Ha sitronkremen tilbake i en kjele, og kok opp under konstant omrøring. Når blandingen koker, ta den umiddelbart av platen, og hell over i en ren bolle.
  • Mens kremen fortsatt er varm, tilsett smør litt om gangen i små biter, og rør det inn i kremen. La avkjøle.
  • Marengs
  • Pisk eggehvite og sukker godt sammen i en stål- eller glassbolle som tåler høy temperatur. Sett bollen over en kjele med litt kokende vann (vannbad), og pisk kontinuerlig mens blandingen varmes opp. Ikke la bollen komme i kontakt med vannet.
  • Når vannet koker, rør godt i 2-3 minutter til blandingen begynner å bli varm. Kjenn etter med fingrene om sukkeret har løst seg opp, og ta deretter marengsen av varmen.
  • Ha eggeblandingen over i en kjøkkenmaskin med en ballongvisp, og rør på høy hastighet i cirka fem minutter til marengsen er stiv. 
  • Ha glasuren over i en sprøytepose, sprøyt et jevnt lag med marengs på hver sitronpai. Brun toppen forsiktig med en gassbrenner, eller la paiene brune noen sekunder på et stekebrett under grillelementet i ovnen. 

Tips

  • Om deigen faller fra hverandre, kan du lappe den sammen med flere biter, det gjør ingenting. Spar også gjerne litt mørdeig, så du har litt ekstra i nødstilfelle.
 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*