Tiramisu er en tradisjonell italiensk dessert, som er elsket over store deler av verden. Den originale versjonen blir laget med kaffe og kakaopulver, mens jeg har laget en friskere variant med sitronkrem. Er du glad i sitrus er denne desserten en sikker vinner. Den er en av mine absolutt favoritt-desserter, som garantert slår an i festlig lag.

Desserten er lett å lage, men krever litt innsats fordi man må lage tre ulike komponenter – ostekrem, sitronkrem og sitronsirup. Det tar litt tid, men er vel verdt innsatsen. Tiramisuen smaker aller best etter et døgn i kjøleskapet, så smakene virkelig får satt seg.
Sitrontiramisu
Course: Desserter, Kaker10
stykker30
minutes200
minutter3
hours50
minutesSøt og syrlig sitrontiramisu med sitronkrem og limoncello.
Ingredienser
- Sitronkrem (lemon curd)
2 egg + 1 eggeplomme
70 gram sukker
80 milliliter sitronsaft (saften fra cirka én og en halv sitron)
1 teskje revet sitronskall
4 spiseskjeer smør
- Ostekrem
3 desiliter kremfløte, pisket til krem
2 spiseskjeer melis
250 gram mascarpone (eller annen kremost)
24 fingerkjeks eller savoiardi
- Sirup
2 desiliter limoncello (italiensk sitronlikør, se tips under)
1 desiliter vann
4 spiseskjeer sukker
Fremgangsmåte
- Sitronkrem
- Bland sammen egg, eggeplomme, sukker, sitronsaft og skall i en kjele. Rør godt sammen, før du setter kjelen på komfyren.
- Varm forsiktig opp på medium varme, mens du rører hele tiden. (gjerne med en slikkepott) Dette er viktig, ellers kan kremen fort bli klumpete. Etter hvert som eggeblandingen varmes opp, kan du kjenne at den begynner å tykne. Ta den av platen når du synes den er tykk nok. Kremen skal ha cirka samme konsistens som eplemost.
- Ha i smøret, og rør til alt har smeltet inn i kremen. Hell blandingen umiddelbart over i en skål, og la avkjøle.
- Ostekrem
- Ha den romtempererte osten i en bakebolle, og rør den helt myk.
- Pisk fløte og melis til krem, og bland halvparten av kremen inn i osteblandingen. Rør så inn 3/4 av den avkjølte sitronkremen.
- Sitronsirup
- Kok opp limoncello, vann og sukker i en liten kjele under omrøring. La blandingen redusere litt, før du tar den av varmen. Avkjøles helt.
- Sammensetting
- Ha limoncello-sirupen over i en liten bolle. Dypp fingerkjeksene én av gangen i blandingen, og la sirupen trekke inn i kjeksene.
- Dekk bunnen av formen med kjeks. Så heller du over et tykt lag med mascarponekrem, før du legger på et nytt lag med kjeks. (hvor mange lag du får, avhenger av størrelsen på formen).
- Til slutt heller du over resten av kremen, og pynter med sitronkrem som gnis ut på toppen av kaken. La stå i kjøleskapet i minst tre timer, helst over natten.
Tips
- Har du ikke limoncello kan denne erstattes med sitronbrus. Eventuelt bruk sitronsaft, og øk sukkermengden. Smak deg frem.