Smuldrepai med nektarin

En enkel, fruktig og god dessert som passer ypperlig om sommeren.

Sommeren er endelig her og det bugner av deilige frukter i butikken. Hva er da bedre enn å lage en nydelig smuldrepai? Jeg brukte nektariner, men disse kan også byttes ut med andre frukter som rabarbra, eple eller jordbær.

Nektariner er utrolig gode når de er ordentlige modne. Vi hadde noen som var i ferd med å bli overmodne. I stedet for å kaste dem, ble de til en fantastisk dessert til glede for liten og stor.

Desserten blir ekstra god servert med pisket krem eller is.

Modne nektariner blir til en deilig dessert i løpet av en liten halvtime.
  • Serverer: 4-5
  • Forberedelser: 15 minutter
  • Steketid: 25-30 minutter
  • Vanskelighetsgrad: Enkel 
  • Kategori: Dessert

Ingredienser 

Fyll:

  • 8 godt modne nektariner
  • 2 spiseskjeer smør 
  • 100 gram sukker
  • 1 spiseskje vann 

Til smuldretopping:

  • 60 gram brunt sukker
  • 60 gram romtemperert smør 
  • 100 gram hvetemel 
  • 1 teskje kanel 

Fremgangsmåte: 

Fyll:

  1. Bruk en kniv og skjær et snitt rundt hele nektarinen – helt inn til steinen. Gjør dette med alle. Legg dem så i en kjele med vann, og kok opp. La dem koke i ett minutt, til skallet begynner å slippe taket. 
  2. Ta kjelen av platen, hell av vannet og legg nektarinene over i en sil eller et dørslag. Skyll med kaldt vann. Det skal nå være lett å gni av skallet. Hvis noen av fruktene blir litt ødelagt, gjør det ingenting. De skal uansett deles i mindre biter. 
  3. Vri sidene motsatt vei, åpne frukten, og ta ut steinen. Gjør dette med alle fruktene. Skjær i tykke båter. 
  4. Ha nektarinbåtene over i en kjele sammen med smør, sukker og vann. Småkok i cirka 10 minutter. Rør et par ganger underveis. Fruktkompotten burde være fuktig, men ikke rennende. Hell eventuelt av ekstra væske. 

Smuldretopp: 

  1. Bland sammen smør og hvetemel til det får en sandaktig konsistens. Så heller du i sukker og kanel, og blander godt. 
  2. Forvarm ovnen til 200 grader. Smør en ildfast form (en medium størrelse, som rommer én liter). Hell nektarinkompotten i formen, og topp med smuldrelokket. 
  3. Stek på 200 grader i 25-30 minutter til paien er gyllen brun på toppen og frukten bobler opp på sidene. 

Server gjerne med krem eller is. 

Kok nektarinene i cirka ett minutt. Da blir det lettere å ta av skallet.
Fruktkompotten helles over i en ildfast form og toppes med smør- og melblandingen.
Ikke en elegant dessert, men en utrolig smakfull avslutning på et måltid.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*