sitronpai

Sitronpai

En søt og syrlig sitronpai toppet med søt marengs.

Jeg får ikke nok av sitrondesserter, og sitronpai rager høyt på topp 3-listen. Syrlig sitronkrem, eller “lemoncurd”, på en bunn av perfekt stekt paideig og toppet med myke “skyer” av søt marengs. Servert med en sterk espresso – livet blir ikke stort bedre!

sitronpai

Denne oppskriften gir nok til en medium stor pai, men det kan være lurt å lage dobbelt opp med paideig. Den kan nemlig fryses, og brukes til andre ting som eple- eller kirsebærpai.

sitronpai

Sitronkremen er også utrolig god i andre desserter, eller som fyll i kaker, og kan med hell også dobles.

Paibunnen krever litt teknikk og tålmodighet å få riktig. Det viktigste er å avkjøle den godt før steking, og deretter forsteke den, før du har oppi sitronkremen.

Har du mørdeig til overs, kan jeg anbefale denne oppskriften på mazariner – en liten kake med mandelfyll som smaker aldeles utsøkt. Eller oppskriften på ekte amerikansk eplepai som også er helt nydelig.

Får ikke du heller nok av syrlige sitrondesserter, burde du også prøve formkake med sitron og tiramisu med sitronsmak.

Sitronpai

Recipe by Frøken FysenCourse: DessertCuisine: ItalienskDifficulty: Medium
Serverer

8

stykker
Forberedelse

30

minutes
Steketid

15

minutes
Hviletid

30

minutes
Til sammen

1

hour 

15

minutes

En søt og syrlig sitronpai toppet med søt marengs.

Ingredienser

  • Mørdeig
  • 125 gram kaldt smør i biter

  • 170 gram hvetemel

  • 40 gram melis

  • 1 eggeplomme (spar hviten til marengslokk)

  • 1-2 spiseskjeer kaldt vann

  • Sitronkrem
  • 1,5 desiliter sitronsaft

  • 3 egg

  • 120 gram sukker

  • 1 stor spiseskje maizenna

  • 70 gram smør

  • Marengs
  • 2 eggehviter

  • 60 gram sukker

Fremgangsmåte

  • Mørdeig
  • Kjør smør, melis og mel sammen i en kjøkkenmaskin med knivblad til blandingen ligner brødsmuler.
  • Ha oppi eggeplommen, og kjør videre til den er blandet inn.
  • La maskinen gå, mens du heller i litt og litt iskaldt vann. Akkurat nok til at deigen samler seg.
  • Klapp deigen sammen, pakk inn i plastfilm og la hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.
  • Når deigen har hvilt, smør en terteform godt med smør. Kjevle ut deigen til den er cirka like tykk som et kronestykke. Legg den i formen, og klem den godt inn. (Om den faller fra hverandre kan du lappe den sammen med flere biter, det gjør ingenting!)
  • Sett formen i fryseren i cirka 10 minutter før steking. (eller lenger i kjøleskapet) Varm stekeovnen til 180 grader. Ta formen ut av fryseren, legg bakepapir oppå deigen, og fyll opp med deigkuler, ris eller bønner. Disse vil presse deigen inn i formen, så den ikke blåser seg opp under steking.
  • Stek bunnen midt i ovnen i cirka 15 minutter til den er gyllenbrun. De siste fem minuttene kan den steke uten bakepapiret og ris/bønnene. La paiskallet avkjøles før du heller oppi sitronkremen.
  • Sitronkrem
  • Kok opp sitronsaften.
  • Rør sammen sukker, maizenna og egg i en bolle. Hell litt av den varme sitronsaften inn i blandingen mens du rører kraftig. Fortsett å røre mens du heller i resten av sitronsaften. (dette for at eggene ikke korner seg)
  • Ha sitronkremen tilbake i en kjele, og kok opp under konstant omrøring. Når blandingen koker, ta den umiddelbart av platen, og hell over i en bolle eller skål.
  • Mens kremen fortsatt er varm tilsett smøret litt om gangen i små biter, og rør dem inn i kremen. La avkjøle.
  • Marengs
  • Bruk en kjøkkenmaskin med ballongvisp. Ha eggehvitene i bollen sammen med litt av sukkeret. Start maskinen på lav hastighet og kjør i et par minutter før du øker hastigheten. Hell i litt og litt av sukkeret underveis.
  • Kjør marengsen i et par minutter på høy hastighet til den er stiv og fin.
  • Ha sitronkremen i paideigen. Sprøyt over marengsen, eller bruk en kniv eller slikkepott til å lage lokket.
  • Sett på grillelementet i ovnen og la marengsen brunes i et par sekunder. Følg godt med, for det går veldig raskt! Sitronpaien holder seg et par dager i kjøleskapet.

Tips

  • Temperaturen er det viktigste både når det gjelder å avkjøle mørdeigen før steking, og for å unngå klumper i sitronkremen. Rør i sitronkremen hele tiden, og ikke ha for høy varme.
  • Denne oppskriften kan også brukes til å lage mindre, små paier. Disse kan for eksempel stekes i et muffinsbrett.
 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*