Tomatpai med mozzarella

En karamelisert pai med sjalottløk, tomater, mozzarella og basilikum.

Dette er en herlig lunsj, som passer perfekt om man får gjester og vil gjøre noe litt annerledes. Paien er laget etter samme konsept som en fransk Tarte tatin, men med tomater og løk i stedet for epler.

Den mørke karamellen skaper en søtlig dybde, mens basilikum og balsamico gjør paien syrlig og frisk. Butterdeigen blir herlig og sprø i ovnen, og paien er rett og slett en fryd å spise.

Tomatpai med mozzarella

Recipe by Frøken FysenCourse: LunsjCuisine: FranskDifficulty: Medium
Serverer

4

personer
Forberedelser

55

minutes
Steketid

30

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes

En karamelisert og sprø pai med tomater, løk og ost.

Ingredienser

  • 60 gram smør

  • 2 spiseskjeer brunt sukker

  • 2 laurbærblader (helst ferske) 

  • 1 spiseskje balsamicoeddik

  • 2 spiseskjeer eplesidereddik 

  • 1 desiliter vann

  • 3 store tomater + en neve små (eller bruk de du har) 

  • 3 store sjalottløk 

  • Salt og pepper

  • 3 plater butterdeig

  • 1 stor buffalo mozzarella 

  • Noen friske basilikum-blader

  • Olivenolje 

Fremgangsmåte

  • Forvarm ovnen til 200 grader. 
  • Smelt smøret i en stekepanne, som tåler å plasseres i ovn. 
  • Rør det brune sukkeret ut i det smeltede smøret, og tilsett laurbærblader, balsamico, eplesidereddik og vann. La småkoke i rundt 10 minutter. 
  • Del de store tomatene i tre, og de små i to. Fjern skallet fra løken, og del hver løk i to. Plasser tomater og løk med snittsiden ned i karamellen. Forsøk å plassere grønnsakene, så hvert stykke både får løk og tomat. Dryss litt salt og pepper over grønnsakene. 
  • Senk varmen til litt under middels, og dekk pannen med lokk eller aluminiumsfolie. La putre på lav varme i cirka 30 minutter. Rist på pannen av og til så tomatene ikke setter seg fast. Fjern så lokket eller folien, og stek i ytterligere 15 minutter til væsken er redusert.
  • Legg butterdeigsplatene ved siden av hverandre, så de så vidt overlapper. Kjevle sammen til én deig, cirka 1/2 centimeter tykk. 
  • Når sausen rundt tomatene har redusert, tar du stekepannen av platen. Fjern eventuelt noe av sausen med en skje, hvis du synes det er for mye.
  • Legg butterdeigen over løken og tomatene, klem deigen godt inn i kantene så de ikke kommer ut noe kraft. 
  • Stek på 200 grader i cirka 30 minutter til lokket er fint og gyllenbrunt.  
  • Ta stekepannen ut av ovnen – husk å bruke en gryteklut, for pannen er nå glovarm! Legg en stor tallerken eller et fat over stekepannen, og snu paien opp-ned, så bunnen peker opp på tallerkenen. 
  • Riv mozzarella i store biter, og legg på midten av paien. Risle over litt olivenolje, og strø over litt maldonsalt og basilikumblader. 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*